Stefan Iordache, Lia Bugnar, Andrei Gorzo dezvaluie ce carti i-au influentat in adolescenta si i-au ajutat sa-si gaseasca drumul in viata

Stefan Iordache are in cap de lista Biblia, "o scriere absolut fantastica, fara de care omenirea intreaga ar fi infinit mai saraca". Dostoievski este scriitorul pe care-l iubeste cel mai mult, cu toate romanele sale. La ceva distanta, in topul preferintelor lui, se situeaza cartile lui Mario Vargas Llosa.

Intoarcerea la Jane Austen

Criticul de film Andrei Gorzo a fost puternic impresionat de romanul "Sfirsitul unei iubiri", de Graham Green. "Cartea asta m-a marcat in toate sensurile posibile. L-am intilnit la virsta potrivita, si anume spre sfirsitul adolescentei, cind pesimismul, morbiditatea din scriitura lui, sentimentul acela de om batrin care a acumulat toata experienta lumii, au avut un puternic efect asupra mea, a adolescentului atit de vulnerabil. Scrierile lui sint foarte cinematografice si asta m-a atras cu atit mai mult."

Lucrarea care i-a influentat destinul, mai precis traseul pe care avea sa il ia cariera lui, este o culegere de cronici de film ale unei americance, Poline Kael. Citindu-i textele la virsta de 15-16 ani, Andrei Gorzo a hotarit ce vrea sa se faca mai tirziu. O iubire, de maturitate de aceasta data, este Jane Austen, ale carei carti, sase la numar, le citeste periodic. La "Mindrie si prejudecata" se reintoarce cel putin o data pe an.

Boema pariziana

Cristian Iacob recunoaste ca nu prea se omora cu cititul in copilarie. Dar isi aminteste perfect care a fost prima carte pe care a citit-o cap-coada si care i-a deschis apoi apetitul pentru lectura, astazi ajungind la o relatie aproape erotica cu literatura. "Sentimentul pe care-l am cind deschid o carte noua este asemanator indragostirii. Citesc cartea cu pofta cu care iubesc o femeie", marturiseste actorul. Cristi a avut prima "legatura vinovata" cu o carte in clasa a saptea, cind a citit "Viata in Montmartre, Montparnasse si Cartierul Latin".

Faptul ca a fost o iubire interzisa i-a sporit farmecul. "Mama se distra teribil citind-o si, cind m-a vazut interesat, mi-a spus ca e o carte pentru oameni mari si nu e cazul sa-mi bag nasul prin ea. Asta a fost de ajuns sa ma faca sa o citesc. Era o carte despre boema franceza, despre viata aceea sclipitoare a pictorilor si a scriitorilor francezi, despre Parisul ala nebun si frumos", isi aminteste el.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.