Sectiunile competitive sunt deschise unui numar de 12 tari: Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, Romania, Slovenia, Serbia si Turcia.

Printre invitatii de onoare ai prezentei editii se numara Danny Huston, Nick Nolte si Rhuhel Ahmed. La sectiunea "Tributuri marilor regizori" vor fi sarbatoriti Abel Ferrara, care va prezenta, printre altele, ultima sa realizare, "Mary", castigatoare a Premiului Special al Juriului de la Festivalul de Film din Venetia, 2005, si regizorul Bla Tarr, autorul capodoperei "Stntang". Tara noastra participa la cea de-a 12-a editie a Festivalului de la Sarajevo cu doua realizari cinematografice, la sectiunea scurt-metraj cu "Love close-up" scris si regizat de Sebastian Voinea, absolvent al UNATC, care in prezent traieste la Moscova, avandu-i in distributie pe Ana Ularu si Andi Vasluianu, respectiv la cea de documentar, cu "Oameni si caini", care ii are in prim-plan pe cersetorii bucuresteni, regizat de Raymond Nicolau.

Aceste doua titluri se adauga celor patru lungmetraje romanesti, care insa nu vor concura: "A fost sau n-a fost?", de Corneliu Porumboiu, "Hartia va fi albastra", de Radu Muntean, "Legaturi bolnavicioase", de Tudor Giurgiu si "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", de Catalin Mitulescu. Catalin Mitulescu va fi prezent la Sarajevo si in cadrul CineLink Market cu proiectul "A Heart Shaped Balloon", pe un scenariu semnat de Bogdan Mustata.

In cadrul ceremoniei de final a evenimentului, regizorul englez Mike Leigh va primi premiul "Honorary Heart of Sarajevo", pentru intreaga sa activitate cinematografica si pentru efortul de a apropia industria britanica de film de cea balcanica. Festivalul de film de la Sarajevo este primul festival de film din Balcani.

A debutat in 1995 si a reusit sa stranga in mod constant celebritati locale si internationale. Este organizat in luna august. Castigatorul acestei competitii primeste un premiu de 15.000 de euro, iar regizorul celui mai bun film de scurt-metraj se alege cu 2.000 de euro.