Zilele trecute a murit, la Moscova, Aleksandr Zinoviev. Avea 83 de ani. Disident cu vechi "state de serviciu" (a fost exclus din Komsomol, ehei, cand noi nici nu eram nascuti - fiindca a cutezat sa maraie impotriva lui Stalin), s-a facut cunoscut mai ales prin curajoasa carte "Inaltimile gaunoase", dupa aparitia careia a trebuit sa paraseasca mareata Uniune ("la cererea acesteia", cum se spune in limbaj diplomatic).

Profesor la Universitatea din Mnchen (din 1978), publica o carte devenita repede best-seller: "Homo sovieticus". Nicolae Steinhardt il considera (in "Jurnalul fericirii") autor al uneia dintre cele trei formidabile solutii capabile sa-ti asigure iesirea dintr-un univers concentrationar kafkian. Prima o propune Soljenitan: in momentul limita, te auto-declari decedat si-ti desfiintezi orice speranta. Nimeni nu-ti mai poate face nimic! Zinoviev propune solutia a doua: totala neadaptare la sistem, de unde poate rezulta si deplina imunitate. In fine, cea de a treia solutie apartine, in egala masura, lui Churchill si lui Vladimir Bukovski: sfidarea, atacul - lovesti primul, altfel esti terminat.

Ganditor profund, Zinoviev nu s-a sfiit sa-i critice necrutator pe Stalin, Brejnev, Gorbaciov, Eltin si sa denunte sistemul in termeni care aveau sa se impuna definitiv in "fondul principal" de idei al sovietologiei si kremlinologiei. Dar sa-l vedem pe acelasi Zinoviev, ajuns, acum, in occident, analizand cu patrunzator ochi critic realitatile sistemului capitalist. Voi cita, poate mai mult decat se cuvine intr-o tableta de cotidian, din cartea lui Zinoviev intitulata "Occidentul", fara alte comentarii, intrucat pur si simplu n-ar avea rost.

Cititorul trebuie sa se pregateasca pentru mari surprize: "Occidentalizasrea este efortul occidentului de a transforma alte tari dupa modelul lui, care sa-i semene ca oranduire sociala, economic, sistem politic, ideologie, psihologie si cultura. Ideologia prezinta occidentalizarea ca pe o misiune umanitara, dezinteresata si eliberatoare a Occidentului, care reprezinta o culme a civilizatiei si inmanunchierea tuturor virtutilor imaginabile. Noi suntem liberi, bogati si fericiti - le sugereaza occidentul, intr-un fel sau altul, popoarelor pe care le occidentalizeaza - si vrem sa va ajutam si pe voi sa fiti libere, bogate si fericite.

Adevarata esenta a occidentalizarii, insa, nu are nimic comun cu aceasta. Scopul este de a aduce victimele avute in vedere intr-o stare in care ele sa-si piarda capacitatea de dezvoltare de sine statatoare, de a-i include in sfera de influenta a occidentului nu in rol de parteneri cu drepturi egale, ci in roluri de sateliti, sau mai bine spus, de colonii de tip nou!". Iata si cum este conceputa desfasurarea tactica: "Ea contine masuri de felul urmator: discreditarea tuturor atributelor principale ale adificiului social al unei tari ce urmeaza a fi occidentalizata; destabilizarea ei; contributia la criza economiei, a aparatuluid e stat si a ideologiei, scindarea populatiei in grupuri care se dusmanesc, atomizarea ei, sustinerea tuturor miscarilor de opozitie; coruperea elitei intelectuale si a paturilor privilegiate; concomitent, intensificarea propagandei in beneficiul virtutii modului de viata occidental; provocarea invidiei populatiei tarii respective fata de abundenta occidentala; crearea iluziei ca acea abundenta va putea fi obtinuta si in tara respectiva in cel mai scurt timp, daca ea va merge pe drumul transformarilor dupa modele occidentale; contaminarea populatiei cu viciile societatii occidentale, care sunt infatisate ca virtuti, ca manifestari ale libertatii persoanei; ajutorarea economica a tarii in curs de occidentalizare, in masura in care ea contribuie la distrugerea propriei ei economii, genereaza parazitismul si ii creaza occidentului faima de salvator dezinteresast al acestei tari de racilele modului ei de viata anterior". Dumnezeu sa-l odihneasca pe Alexandr Zinoviev, ca adevarat le-a mai zis-o si unora, si celorlalti!