Competitia de fictiune a Festivalului Anonimul (14-19 august) va include anul acesta sapte lungmetraje, majoritatea prezentate si la Cannes sau Berlin. In competitie se inscrie si filmul romanesc "Legaturi bolnavicioase" regizat de Tudor Giurgiu, precizeaza Mediafax

Filmul regizat de presedintele director al televiziunii de stat a avut cele mai bune rezultate de box office. "Legaturi bolnavicioase", filmul de debut al lui Tudor Giurgiu a avut circa 22.000 de spectatori si a fost lansat in Romania dupa premiera mondiala de la Festivalul de la Berlin.

Selectionerul festivalului din Delta Dunarii, criticul de film Alex. Leo Serban, a ales pentru competitia de anul acesta: "Batalla en el cielo" de Carlos Reygadas (Mexic, in competitia oficiala la Cannes 2005), "Heaven's Doors" de Swel & Imad Noury (Maroc, in sectiunea Panorama la Berlin 2006), "The Iceberg" de Dominique Abel, Fiona Gordon & Bruno Romy (Belgia & Franta, premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de la Molodist 2005), "Offside" de Jafar Panahi (Iran, Ursul de Argint la Berlin 2006), "Legaturi bolnavicioase" de Tudor Giurgiu (sectiunea Panorama la Berlin 2006), "Mutual Appreciation" de Andrew Bujalski (SUA, in competitie la Festivalurile de Film de la Salonic 2005 si Rotterdam 2006) si "Peindre ou faire l'amour" de Arnaud & Jean-Marie Larrieu (Franta, in competitia oficiala la Cannes 2005).

Presedintele juriului sectiunii de lungmetraj este regizorul iranian Bahman Ghobadi, castigatorul Trofeului Anonimul 2005 cu filmul "Testoasele pot zbura"/"Turtles Can Fly".

Festivalul International de Film Independent Anonimul se va deschide luni, in localitatea Sfantu Gheorghe din Delta Dunarii, cu "The Wind That Shakes the Barley", in regia lui Ken Loach, premiat anul acesta cu Palme d’Or la Cannes.

Invitatul de onoare al acestei editii este un personaj colectiv, "Generatia asteptata...", formata din tinerii regizori romani care s-au afirmat la festivalurile internationale.

Vor fi proiectate lungmetrajele "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" de Catalin Mitulescu, "A fost sau n-a fost?" de Corneliu Porumboiu, "Hartia va fi albastra" de Radu Muntean, "Fix alert" de Florin Piersic jr., mediumetrajul "Marilena de la P7" de Cristian Nemescu si scurtmetrajele "Curcanii nu zboara" de Cristian Mungiu si "Canton" de Constantin Popescu.

Proiectiile filmelor din programul "Generatia asteptata…" vor fi urmate de dezbateri moderate de Alex. Leo Serban, la care vor participa regizori, actori, producatori, critici si publicul prezent la Sf. Gheorghe.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.