Sanatatea copiilor este serios amenintata in situatii care le par adultilor ca fiind lipsite de orice pericol. Carucioarele din magazine, scarile rulante sau masinile de tuns iarba ameninta sanatatea celor mici. O serie de studii recente pe aceasta tema arata ca lumea in care traim este construita pentru adulti, fara a se lua in calcul siguranta copiilor.

Carucioarele de cumparaturi - pericol de rasturnare

In camerele de garda ale spitalelor americane, peste 20.000 de copii au fost internati anul trecut din cauza ranilor provocate de carucioarele din supermarketuri. Cele mai multe cazuri s-au datorat neatentiei adultilor si neasigurarii copiilor in scaune speciale, iar accidentele au dus si la cateva decese. Situatia a determinat magazinele sa reactioneze si s-a ajuns pana acolo incat paznicii de la intrarea in supermarketuri ofera cupoane de reduceri pentru cei care isi asaza corect copiii in carucioare. Peste 50% din copii sunt in pericol de a se rasturna cu caruciorul pentru cumparaturi folosit pentru transportul personal. Specialistii au propus schimbarea designului carucioarelor de cumparaturi cu locuri pentru copii. Practic s-a sugerat o asezare a pasagerului mai jos, ca riscul de rasturnare sa scada, iar controlul asupra caruciorului sa creasca.

Masinile de tuns iarba pot taia maini si picioare

Masinile de tuns iarba sunt, si ele, incadrate in categoria aparatelor periculoase pentru copii. Din studiile care verifica siguranta celor mici reiese ca peste 9.000 de copii si tineri de pana la 20 de ani din America au fost raniti de astfel de utilaje. Un sfert din ei au varste sub cinci ani si peste trei sferturi sunt baieti. Iar accidentele sunt destul de grave si includ arsuri, fracturi, iar in unele cazuri, chiar amputari. "Masinile de tuns iarba sunt, probabil, cele mai periculoase unelte din garajele locuintelor. Trebuie avut mare grija la ele si trebuie ca cei mici sa nu le poata gasi si porni. Lamele taietorului se invart cu peste 150km/h si pot provoca niste rani oribile", explica dr. Jonathan Groner, profesor de chirurgie la Universitatea de Medicina a statului Ohio.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.