Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei este interesat sa extinda informationalizarea in mediile rurale si in zonele mici urbane cu ajutorul programului "Economia bazata pe cunoastere" prin care se vor aloca fonduri de aproximativ 70 de milioane de euro pentru dezvoltare.

In acest sens, MCTI a initiat un proces de notificare a primariilor din mediile eligibile. "Peste 3.000 de primarii au fost informate printr-o scrisoare oficiala despre posibilitatile de dezvolare oferite prin proiect si au fost invitate sa isi exprime dorinta de inscriere la procesul de selectie pana la data de 23 august", a declarat Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor, citat de Mediafax. Prin intermediul acestui proiect, circa 10% din mediul rural va fi informatizat, a precizat Nagy.

"Este cel mai amplu proiect de reducere a discrepantelor dintre mediile urban si rural in domeniul educatiei IT&C si de asigurare a accesului la informatie digitala pentru toti cetatenii tarii", a afirmat ministrul. Proiectul are din 2005 o faza pilot, pentru care au fost alocate doua milioane de euro si se desfasoara in noua localitati rurale.

Proiectul "Economia bazata pe cunoastere", finantat in mare parte de Banca Mondiala, vizeaza sprijinirea Romaniei pentru extinderea accesului la tehnologiile IT si imbunatatirea cunostintelor de utilizare a calculatorului, precum si dezvoltarea si promovarea serviciilor de e-government. Printre obiective se mai numara promovarea comertului electronic si acordarea de asistenta financiara si tehnica pentru IMM si, respectiv, managementul proiectului. Perioada de rambursare a imprumutului primit de la BM este de 17 ani, inclusiv o perioada de gratie de cinci ani, proiectul urmand sa se finalizeze pana la data de 31 decembrie 2010.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.