Afluxul de oameni de afaceri, persoane publice si diplomati straini, care din cauza programului foarte incarcat nu au timp pentru a-si supraveghea copiii, a dus la aparitia unei afaceri profitabile in Romania: babysitting-ul.

Veniturile firmelor care ofera servicii de au pair provin, in principal, din taxele de inscriere achitate de viitoarele bone si din comisioanele percepute clientilor, dar si bonei dupa ce a fost plasata intr-o familie.

Cat costa o bona

Cele mai multe familii aleg o bona pentru cinci zile pe saptamana, cu un program de 8-10 ore pe zi. Salariul pentru un astfel de program este in medie de 3- 6 milioane de lei. In functie de timpul lucrat si de serviciile oferite de bona, salariul acesteia poate depasi cu usurinta 10-15 milioane. Pentru familiile care opteaza pentru o bona interna, ce locuieste la domiciliul clientului, se ocupa de menaj si insoteste familia in concedii sau supravegheaza singura copiii pentru o perioada indelungata, sumele platite pot ajunge pana la 1.000 de euro.

Oferta agentiilor de babysitting este extinsa pana la bonele platite cu ora, sumele variind foarte mult pentru un astfel de serviciu. Sunt agentii care propun pachete standard ce ofera servicii au pair pentru un numar fix de ore, in citeva zile pe saptamana sau luna. Sumele platite pentru astfel de servicii se apropie, de cele mai multe ori, de cele primite de o bona permanenta.
Printre cele mai bine platite bone sunt cele care ingrijesc copii cu dizabilitati.

Fisa postului

De obicei, o bona ajuta in problemele ce tin in mare parte doar de copii. Ii ajuta sa se imbrace, ii supravegheaza in timpul meselor, le prepara mancaruri usoare, de cele mai mult ori dulciuri si prajituri de casa, intretine curatenia in camera copiilor si in spatiile de joaca ale acestora, ii insoteste pana la scoala sau gradinita si ii asteapta la terminarea programului.

Pe langa acestea, o bona face si menajerie sumara. Ajuta la stergerea prafului in casa, da cu aspiratorul, calca hainele copiilor, ajuta uneori la aranjarea mesei. Faptul ca bona nu este anjagata in calitate de ingrijitor, aceste activitati sunt optionale, cantitatea de munca fiind limitata si adecvata statutului, desfasurandu-se cand copiii sunt la scoala sau in timpul orelor de somn ale acestora.

Mai nou, agentiile de babysitting au inclus in ofertele lor inclusiv activitati de petsitting, indatoririle bonelor incluzand si ingrijirea animalelor de casa.

Avantajele angajarii prin agentie

Tot mai multi specialisti recomanda parintilor care nu dispun de timpul necesar cresterii copiilor, sa apeleze la serviciile unei bone, in defavoarea incredintarii educatiei copiilor rudelor. Aceasta, pentru ca o guvernanta va respecta indicatiile parintilor legate de metodele de educatie si de programul zilnic al copiilor.

Principalul avantaj al bonelor angajate printr-o agentie este selectivitatea. Agentiile ofera servicii complete de selectie, verificare si inregistrare a personalului recrutat.

Primul pas facut de agentii este recrutarea. De cele mai multe ori firmele apeleaza la serviciile unui psiholog, uneori si la cele ale unui sociolog, care supun viitoarele bone unei serii de interviuri, pentru a stabili daca o candidata este apta pentru a desfasura activitatea solicitata.

Foarte importante sunt referintele si recomandarile, intotdeauna verificate, cazierul juridic, examenele medicale, diplomele de studii si atestatele de calificari.

In ultimul timp, pornind de la cerintele clientilor, agentiile selecteaza persoane cu varsta medie de 40 de ani ce provin din medii legate de ingrijirea copiilor. Educatoarele, profesoarele, asistentele sociale, bonele cu experienta si recomandari sunt preferatele romanilor.

Rabdare, tact, capacitati de adaptare si comunicare sunt principalele calitati cerute unei bone. In ultimul timp, din ce in ce mai multe familii opteaza pentru bone cunoscatoare a unei limbi straine, fapt ce trebuie certificat de diplome de calificare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.