Tinerii care vor sa intre in acest an la facultate vor sustine examenul de admitere in toamna, dupa cum spun rectorii universitatilor. Reprezentantii Ministerului Educatiei cer sa fie organizata si o sesiune de vara, promitind ca legislatia va fi gata la timp.

AmInarea admiterii este legata de faptul ca Ministerul Educatiei schimba in acest an numarul domeniilor de studiu din universitati si nu mai poate fi respectat termenul legal pentru organizarea admiterii. Legea invatamintului prevede ca metodologia privind admiterea la facultate sa fie facuta publica cu sase luni inainte. Dar MEC a inaintat Guvernului abia astazi aceasta lista cu domenii. "Dupa ce Guvernul aproba nomenclatorul specializarilor, fiecare universitate trebuie sa-si modifice structura. Apoi, aceasta structura trebuie aprobata de minister, dar si de Guvern. Eu cred ca la inceputul lunii martie legislatia va fi gata", spune Ioan Mihailescu, presedintele Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica. Universitatea Bucuresti a hotarit sa organizeze o singura sesiune de examen, in toamna, inscrierile urmind sa inceapa din 20 august. Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, Ioan Mihai, nu exclude nici el posibilitatea ca institutia pe care o conduce sa faca inscrierile in august, iar examenele, respectiv repartizarile in functie de dosare sa se faca in toamna. "In cazul in care universitatile vor organiza admitere in iunie, ele vor incalca Legea invatamintului, pentru ca nu se respecta termenul legal", mai spune Ioan Mihailescu.

Ministerul zice ca e in grafic

Secretarul de stat pentru invatamintul universitar, Dumitru Miron, sustine insa ca universitatile pot organiza si o sesiune de vara, pentru ca hotarirea Guvernului va fi gata la timp. "Universitatile vor avea o surpriza placuta, noi vom reglementa doar domeniile, sint in jur de 70. Specializarile si le poate stabili fiecare universitate in parte. Examenele de admitere vor putea fi date si in iulie, chiar daca vor fi decalate cu citeva zile", afirma Dumitru Miron.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.