Vinatorii de ursi, de lupi sau de risi isi pot lua pusca din cui de la jumatatea lunii septembrie, cu conditia sa aiba nu numai tolba plina, ci si portofelul.

Din 15 septembrie se va deschide sezonul de vinatoare 2006-2007 la ursi, lupi, risi si pisici salbatice. Cei care vor sa transforme in trofee exemplare din aceste specii trebuie sa obtina o autorizatie de vinatoare si sa respecte anumite reguli. Vinatoarea exemplarelor de lup, ris si pisica salbatica se poate face in perioada 15 septembrie - 31 decembrie 2006, prin trei metode bine stabilite: la goana, la pinda sau la dibuit.

Pentru ursul brun, perioada de vinatoare este aceeasi, insa difera modul de vinare, in functie de anotimp. Astfel, intre 15 septembrie 2006 si 31 decembrie 2006, el poate fi vinat cu haitasi sau prin pindirea lui, iar din 15 martie pina in 14 mai 2007 vinatorii trebuie sa renunte la haitasi si sa treaca la dibuirea lui.

Vinatorii pot impusca in acest sezon de vinatoare, care se inchide pe 14 mai 2007, 300 de ursi bruni, 500 de lupi, 120 de exemplare din specia ris si 500 de pisici salbatice. Pe linga aceste specii, se mai poate vina mistret, iepure, fazan, potirniche, cerb si capra-neagra. Preturile difera in functie de specie si de marimea trofeului.

200 de capete de capre-negre

Iepurele are cea mai mare cota de vinatoare alocata, aproximativ 800.000 de exemplare. Cei mai multi iepuri se gasesc pe fondurile de vinatoare din judetele Dolj, Calarasi, Buzau, Brasov si Bihor. Pe al doilea loc, ca numar de exemplare ce pot fi transformate in trofee, este fazanul. Vinatorii pot dobori 590.000 de fazani, potrivit cotei alocate de Ministerul Agriculturii.

Totodata, 52.000 de mistreti vor fi goniti de haitasi, in sezonul acesta. Vinatorii mai pot impusca 5.400 de capriori, 1.080 de cerbi comuni si 368 de cerbi lopatari. Cele mai rare trofee de anul acesta vor fi din specia capra-neagra, 203 exemplare. Pe linga aceste specii se mai pot vina potirnichi si cocosi-de-munte.

Ursul brun, cel mai scump

Pentru un trofeu din exemplarul Ursus Arctos (urs brun), iubitorii acestui sport trebuie sa plateasca cei mai multi bani. Taxa pentru a impusca un urs porneste de la 500 de euro, dar poate sa ajunga si la 8.000 de euro, potrivit Ministerului Agriculturii si Padurilor. Pe al doilea loc, in ceea ce priveste pretul, este capra-neagra. Cei care vor sa vineze un exemplar trebuie sa aiba in buzunar pregatiti intre 800 si 2.800 de euro, in functie de greutatea si maturitatea trofeului.

Pentru un cerb, taxele variaza intre 650 si 3.000 de euro. Cel mai ieftin vinat este ciinele Enot, taxa fiind stabilita in functie de marimea craniului trofeului. Impuscarea unui exmplar din aceasta specie costa intre cinci si maximum 50 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.