"Se uita la tine ca si cum ai fi o mizerie in cabinetul lor. Doctorita m-a intrebat: Ce ai facut, draga? Ai stat pe strazi si te-ai culcat cu toti si acum vii la mine pentru tratament? A fost ca un trasnet, ca si cum mi-a cazut cerul pe umeri. M-am dus sa imi fac testul de virginitate si apoi i l-am aratat. Nu a spus nimic".

Ioana e unul dintre cei aproximativ 7.200 de copii si tineri romani de pana in 19 ani care traiesc astazi cu HIV, virusul imuno-deficientei umane. E unul dintre cei care simt pe pielea lor cum e sa fii umilit si abuzat, cum e sa nu ti se respecte drepturi elementare, ca dreptul la educatie, la sanatate, la informare sau la confidentialitate.

Concluziile raportului "Viata nu asteapta. Esecul Romaniei in protectia si sustinerea copiilor si a tinerilor care traiesc cu HIV", lansat ieri de organizatia Human Rights Watch (HRW), sunt dure: Romania nu a reusit sa-i apere pe cei peste 7.000 de copii si tineri de discriminare, abuzuri si neglijente. "Romania a facut, in ultimii ani, progrese serioase pentru imbunatatirea calitatii vietii celor care traiesc cu HIV, dar progresele sunt subminate de incalcari ale dreptului la educatie, la sanatate, la informatie, la confidentialitate sau la angajare", spune Clarisa Bencomo, autoarea studiului HRW, care a investigat, timp de cinci luni, modul in care copiii si tinerii infectati cu HIV din Romania sunt tratati de societate si de autoritati.

Potrivit raportului, mai mult de 40% din cei 7.200 nu sunt implicati intr-o forma de scolarizare, iar cei care au curajul sa mearga la scoala "isi asuma riscul ostracizarii si al abuzului din partea profesorilor si a altor elevi sau chiar al excluderii lor din scoala daca statutul lor HIV este aflat". Cercetatorii HRW au aratat si ca exista doctori care refuza, in mod frecvent, tratarea copiilor si tinerilor cu HIV, ca sunt medici care-i marginalizeaza sau reprogrameaza consultatiile, ca sunt cazuri in care personalul medical striga in gura mare "Sa vina cel cu SIDA!", in sali supraaglomerate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.