Potrivit unui sondaj referitor la modalitatile de joaca ale copiilor, realizat de Fundatia "Copiii Nostri" si filiala Unicef Romania, jucariile, activitatile in aer liber si activitatile de colorat sunt in topul preferintelor celor mici. La polul opus, se afla jocurile si sporturile in cadru organizat, precum si jocurile de masa

Sondajul a fost realizat pe doua esantioane, implicand repondenti parinti cu copii de varste cuprinse intre 3 si 5 ani, precum si parinti de copii cu varste cuprinse intre 6 si 7 ani. O analiza a raspunsurilor parintilor din ambele categorii indica faptul ca primele trei locuri in ordinea preferintelor copiilor sunt detinute de jucarii, jocuri in aer liber si activitati de desenat/colorat.

Astfel, dintr-un total de 790 de cazuri, realizat pe esantionul 3 - 5 ani, 96,7% din parintii intervievati, atat din mediul rural, cat si urban, au indicat jucariile ca principal mijloc de joaca al odraslelor lor. Pe medii de resedinta, procentul celor din mediul urban care au pus pe locul intai aceasta modalitate de joc a fost doar cu 1% mai ridicat in mediul urban fata de mediul rural (97,4%, urban, fata de 96%, rural).

Proportiile s-au pastrat si la categoria de varsta 6-7 ani. Aici, dintr-un total de 739 de cazuri, 97,9% din parintii din mediul urban, respectiv 92,7% din mediul rural au afirmat ca jucariile sunt principala modalitate de joaca a copiilor lor.

Locul doi este detinut de jocurile in aer liber. Astfel, dintr-un total de 780 de cazuri, realizat pe segmentul 3-5 ani, 95,5% din parinti au indicat aceasta activitate ca principal mijloc de joaca, un procent apropiat fiind si la segmentul 6-7 ani unde, din 724 de cazuri, 93,9% din parinti au afirmat ca odraselele lor se joaca in aer liber.

Surprinzator, aceste jocuri sunt mai apreciate de oraseni (95,9% - la segmentul 3-5 ani, respectiv 95,2% - la categoria 6-7 ani), comparativ cu cei din mediul rural (95% - la 3-5 ani, respectiv 92,7% - la 6-7 ani). Alte procente semnificative sunt detinute de activitatile de desenat/colorat (88,5% - dintr-un total de 723 de cazuri, la grupa 3-5 ani - au optat pentru acest mijloc de joaca, respectiv 91,1% dintr-un total de 702 cazuri, la categoria de varsta 6-7 ani) din ambele medii. Pe locurile urmatoare se afla puzzle-urile, jocurile de constructie si jocurile pe calculator.

Copii de la oras sunt mai activi

Cu toate ca printre activitatile de joaca si recreere pe care le incurajeaza parintii, potrivit aceluiasi sondaj, sunt cele sportive, acestea se pare ca raman numai la stadiul teoretic, deoarece, in topul preferintelor copiilor, ocupa ultimul loc. Mai ingrijorator e faptul ca multi dintre copii prefera sa se joace pe calculator decat sa faca sport sau sa se joace intr-un cadru organizat. Astfel, dintr-un total de 63 de cazuri, la grupa 3-5 ani, doar 11,5% din mediul urban au putut afirma ca odraslele lor se joaca in cadru organizat si/sau fac sport si doar 3%, din mediul rural. La grupa 6-7 ani, procentele sunt la fel de mici: 13,1%, din mediul urban si 4%, din mediul rural. In schimb, jocurile pe calculator sunt mult mai apreciate si mai ales la oras.

Astfel, dintr-un total de 189 de cazuri, pentru segmentul 3-5 ani, jocurile pe calculator au fost preferate de cei de la oras in proportie de 34,1%, in timp ce procentajul celor din mediul rural ce au indicat aceasta modalitate de joaca a fost de doar 11,8%. Si la categoria 6-7 ani, procentele ce indica jocul pe calculator ca o activitate preferata a copiilor se mentin mai ridicate in mediul urban. Astfel, dintr-un total de 212 repondenti, 41% din mediul urban au optat pentru aceasta activitate, comparativ cu 17,9%, din mediul rural.

Marea majoritatea a parintilor intervievati considera jocul ca fiind foarte important pentru dezvoltarea copilului. Procentul parintilor care au declarat jocul drept o activitate foarte importanta este mai mare in mediul urban fata de mediul rural, in ambele grupe de varsta. Astfel, la grupa de varsta 3-5 ani, 76,5% din mediul urban au apreciat jocul foarte important, comparativ cu doar 65,3% din mediul rural, proportie care se mentine si la esantionul 6-7 ani, unde 70,6% din mediul urban considera jocul foarte important, comparativ cu 61,7% din mediul rural.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.