Teoretic, la inceputul anului viitor, Romania ar trebui sa devina membru al UE. Fara indoiala, aderarea va avea un puternic impact asupra societatii romanesti, din punct de vedere economic, social si chiar politic. Dar poate ca cel mai puternic efect se va vedea pe piata imobiliara, si acesta va fi, potrivit specialistilor din domeniu, unul devastator. In ultimul timp, unii analisti imobiliari sustin ca preturile caselor si terenurilor se vor alinia in timp cu cele din tarile membre UE, adica vom asista la o dublare sau chiar la o triplare a pretului caselor, in timp ce valoarea terenurilor agricole va fi mai mare de zeci sau chiar sute de ori.

Alti experti sint de parere ca lucrurile nu stau chiar asa si ca, in ciuda "umflarii" artificiale a preturilor din ultimii ani, piata imobiliara se va autoregla, iar preturile vor fi dictate de cerere si oferta. Un lucru este cert: aderarea la Uniunea Europeana va presupune schimbari mari pe piata imobiliara, dar si pe cea a constructiilor din Romania. Dar, care vor fi aceste schimbari si care vor fi tendintele pe piata nimeni nu stie cu certitudine.

Totusi, intr-o analiza de piata efectuata de Business Media Group (BMG) se arata ca "a devenit clar pentru toata lumea ca piata imobiliara in Romania este intr-o explozie care greu mai poate fi controlata. Tendinta de apreciere a pietei si de crestere a preturilor la imobiliare se mentine inca de acum 15 ani, accentuindu-se mai pregnant in ultimii cinci. Si, desi scepticii au ridicat de multe ori problemele cresterii artificiale a preturilor si a saturatiei iminente a pietei, semnele sint in continuare dintre cele mai bune pentru investitori, atit pentru cei care s-au implicat deja in afaceri imobiliare, cit si pentru cei care se pregatesc sa o faca".

O sabie cu doua taisuri

Apropiata integrare in Uniunea Europeana a tarii noastre are doua taisuri: pe de o parte, atrage atentia si faciliteaza investitiile straine in Romania, pe de alta parte, va presupune o serie de noi masuri legislative si de procedura, la care piata va trebui sa se adapteze. Concurenta pe piata unica europeana este un alt factor decisiv in evolutia preturilor in constructii si imobiliare in Romania.

"Un alt punct de interes pentru orice om de afaceri, care vrea sa-si extinda afacerile prin intermediul investitiilor imobiliare, ca si pentru orice consilier juridic, sint marile deal-uri ale anului. Si nu marile sume in jurul carora se invirt aceste proiecte finalizate si mediatizate, ci strategia, nisele neacoperite, terenurile exploatate si tendintele folosite in dezvoltarea acestor adevarate "vedete" ale pietei. Pentru orice anteprenor sau consilier juridic sau financiar, previziunile pietei sint extrem de importante", se mai arata in analiza celor de la BMG. De exemplu, intr-o analiza de piata efectuata de compania CB Richard Ellis Romania (CBRE) se spune ca, in viitorul apropiat nu se intrevede o scadere a preturilor locuintelor, avind in vedere cererea mare, nesatisfacuta, existenta pe piata.

Pensionarii vor vinde

In ultima perioada, a existat un interes crescut pentru segmentul rezidential, datorita lansarii pe piata a numeroase proiecte de locuinte destinate clasei medii a populatiei. Astfel, s-au vehiculat diferite opinii privind evolutia preturilor atit pentru apartamentele din blocurile vechi, cit si pentru cele nou construite sau in curs de finalizare.

Este posibil ca preturile apartamentelor din blocurile vechi sa nu mai creasca in aceeasi masura ca si cele din cladirile noi, dar nu se intrevede o scadere a preturilor actuale. "Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, este posibil, din cauza cresterii pretului utilitatilor cu mult peste limita de suportabilitate in special a pensionarilor si celor cu venituri foarte mici, sa apara o relocare catre spatii mai mici. In cazul acesta, datorita cresterii numarului de tranzactii este posibil sa se sesizeze o scadere a pretului apartamentelor din cartierele mai sarace ale Bucurestiului", spune Octav Mihailescu, senior residential negotiator la CB Richard Ellis Romania.

Intr-adevar, in ultimul timp, s-a remarcat o cerere tot mai mare pentru locuinte destinate clasei medii si peste medie, de aici si avalansa de proiecte care vizeaza aceasta categorie de populatie. "Sa nu uitam ca noile complexuri vor oferi un confort mai ridicat decit blocurile comuniste, iar o parte din clasa medie va dori sa-si imbunatateasca stilul de viata. Prin urmare, se va reloca din blocurile vechi nefiind necesar un credit foarte mare, avind in vedere ca poate vinde apartamentul pe care il poseda in prezent", conchide Octav Mihailescu.

Totodata, cei de la CBRE sint de parere ca preturile apartamentelor din zonele ultracentrale vor continua sa creasca cu circa 5-10% anual, avind in vedere ca nu exista o concurenta reala a complexurilor noi pentru acest tip de proprietati in aceste zone.
Cert este ca va continua constructia de noi proiecte si in locatii non-centrale ale orasului, unde nu au mai fost dezvoltate proiecte rezidentiale pina acum, precum Dristor, Militari, Berceni, Colentina, Pajura.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.