Regizorii Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Catalin Mitulescu si Tudor Giurgiu vor participa la Festivalul de Film de la Sarajevo

Filmele celor patru regizori, "A fost sau n-a fost?"(Corneliu Porumboiu), "Hartia va fi albastra" (Radu Muntean), "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" (Catalin Mihaiescu) si "Legaturi bolnavicioase" (Tudor Giurgiu) au fost selectionate la Festivalul de la Sarajevo, care va avea loc in perioada 18-26 august. Porumboiu si Muntean vor concura in competitia pentru lungmetraje - unde premiul pentru cel mai bun film este de 25.000 de euro - iar Mitulescu si Giurgiu au fost selectati pentru programul Regional OFF, o sectiune necompetitiva.

Festivalul de la Sarajevo se axeaza pe filme din regiune. Competitia este deschisa unui numar de 12 state: Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, Romania, Slovenia, Serbia si Turcia. Romania si Ungaria sunt in prezent tarile din regiune care se pot lauda cu o prezenta consistenta la festivalurile de film importante din lume, potrivit organizatorilor, citati de Mediafax.

"A fost sau n-a fost?", castigatorul Camera d'Or pentru debut si al premiului Label Europa Cinema la Cannes, va deschide cea de-a 12-a editie a Festivalului de la Sarajevo. La randul sau, "Hartia va fi albastra", al doilea film al autorului "Furiei", va ajunge la acest festival dupa premiera mondiala de la Locarno (2-12 august).

"Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" si "Legaturi bolnavicioase" sunt lungmetraje de debut si ambele au avut premiera mondiala anul acesta la festivaluri de serie A, la Cannes si la Berlinala.

Regizorii romani au mai colaborat cu CineLink, piata de coproductii a Festivalului de la Sarajevo. Realizarea filmului lui Tudor Giurgiu a fost sprijinita de CineLink, iar anul acesta, in selectia casei de productie, ce cuprinde 11 proiecte din tari sud-est europene, se afla si un proiect in regia lui Catalin Mitulescu, "A Heart Shaped Balloon".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.