Ca si alte stereotipuri, ideea ca Germania este o tara plictisitoare, cu cetateni ascultatori, muncitori si punctuali, dar lipsiti de umor si de imaginatie, a ajuns atit de raspindita si datorita concursului pe care chiar nemtii si l-au dat, multa vreme, la o propagare a unei reprezentari cel putin trunchiate despre ei insisi si despre patria lor.

Desi, dupa anii ’60, cind se incheiase reconstructia, nu se mai puteau plinge de saracie, germanii au ales pentru ei insisi destinatii turistice mai insorite, cum e deja celebra Palma de Mallorca, si, pina de curind, nu au promovat la export atractiile de acasa. Masivele distrugeri suferite in razboi, complexele de vinovatie istorica ale unora, traditionalismul si dorinta burgheza de exotism ale altora au facut ca, pina la reunificare, Germania sa nu fie o tara turistica.

Istorie si postmodernitate

Dar vremurile s-au schimbat, generatia miracolului economic iese din scena, cu toate amintirile si complexele ei, pentru a fi inlocuita de nepotii ei, tineri urbani pentru care identitatea europeana si cosmopolitanismul sint poate mai importante in Germania decit in alte tari occidentale, cu o istorie mai putin contorsionata. Orasele nemtesti cu faima de burguri medievale, mai ales cele din sud, pierd teren in lupta culturala, in favoarea nordului, unde, in metropole ca Hamburg sau Berlin, o noua cultura, alternativa, internationala si postmoderna, infloreste.

Fireste, asta nu inseamna ca arhitectura veche nu e restaurata, sau ca monumentele sint neglijate. Scriitorul Caius Dobrescu, care a petrecut un an la un stagiu literar in patria lui Goethe, subliniaza "felul extrem de viu si de creativ in care este pus in valoare patrimoniul. Cladirile si monumentele vechi, renovate minutios, se imbina in forme extrem de ingenioase cu toate formele imaginabile ale modernitatii si experimentului". Intr-adevar, noile curente din gindirea urbanistica si arhitecturala pun mare pret pe aceasta conlocuire pestrita a istoriei cu postmodernitatea, cel mai emblematic exemplu fiind Gedächtniskirche, din Berlinul de Vest.