Faptul ca situatia actuala a cinematografiei autohtone este deplorabila si se degradeaza pe zi ce trece nu mai este un secret pentru nimeni. Faptul ca mai mult de jumatate din numarul de cinematografe din tara, multe dintre ele aflate in municipii-resedinta de judet, s-a transformat in discoteci sau birturi ieftine, de asemenea, nu mai socheaza pe nimeni. Ceea ce mai provoaca insa indignare este birocratia, "moscaiala" la rang inalt a autoritatilor care nu usureaza si nu simplifica deloc vizibil mersul lucrurilor.

Astfel, dupa aproape o luna de la adoptarea in Parlament a noii Legi a cinematografiei, respectiva lege nu poate fi deocamdata aplicata intrucat nu au fost incheiate toate procedurile legale. Si, de aici... un intreg lant al slabiciunilor. Bunaoara, daca in actuala formula, potrivit specialistilor, legea permite o oarecare usurare a situatiei, o oarecare simplificare a sistemului, nu se poate trece, "pe bune", la treaba.

Se asteapta semnatura presedintelui

"Deocamdata, se asteapta ca Legea cinematografiei, care a fost adoptata de Parlament, sa fie promulgata de presedintele Traian Basescu si, mai apoi, publicata in "Monitorul Oficial". Dupa aceasta, pentru a se putea incepe, efectiv, procesul de privatizare a salilor de cinematograf este necesara transformarea RADEF - Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor "RomaniaFilm" - in societate pe actiuni, lucru care trebuie sa se faca in urma unei hotarari de guvern. Abia dupa aceea, Regia poate trece la vanzarea unor active neperformante sau disponibile, banii urmand sa fie investiti in modernizarea cinematografelor", ne-a declarat Mihai Tintea, directorul general al RADEF. Incerta ramane si implicarea AVAS in privatizarea salilor de cinema, desi AVAS a anuntat ca nu se mai implica, acest lucru urmand a fi facut tot dupa transformarea RADEF in societate pe actiuni.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.