Bucuresti - Mangalia, in picioare 7 ore

Anul acesta inca se lucreaza la refacerea terasamentelor afectate de inundatii, asa ca un drum din Capitala pana in Mangalia dureaza, oficial, 6 ore. Neoficial, turistii patiti pot sa confirme ca un "rapid" nu face mai putin de 7 ore, ramanand de foarte multe ori adormit pe sine intre Constanta si Mangalia. Cum o mica intarziere nu poate sa zdruncine moralul nimanui, CFR-ul mai vine cu o surpriza: vagoanele-fantoma. Astfel, se poate intampla sa primesti loc in vagonul 20 al unui tren care numara doar 15 vagoane. "Nu-i nimic, 20 este echivalent cu 13", iti va spune controlorul. Bineinteles, odata ajuns la vagonul a carui cifra aduce ghinion, vei gasi alti turisti deja instalati pe locurile care, dupa cum iti pot dovedi, le apartin de drept.

Tepe la terase

Citeste si:

Ajuns in sfarsit pe litoral, vei cauta un loc unde sa mananci pe saturate. Vei afla imediat ca exista suficiente terase care ofera meniuri complete, la preturi acceptabile. Spre exemplu, o ciorba de vacuta si o portie de pulpe de pui cu piureu, plus paine, toate aliniate pe hartie astfel incat sa umple un sfert de pagina, costa 10 lei. Convenabil? Doar daca iti place ciorba preparata fara bors si umbra de piureu servita cu o singura pulpa cat doua degete.

In plus, "paine" inseamna o chifla. Pe masura ce te acomodezi cu obiceiurile comerciantilor, afli pe propria piele ca pretul afisat pe meniul de la intrarea intr-un restaurant nu este neaparat acelasi cu cel de pe nota de plata. Spre exemplu, o salata costa 3 lei inainte de masa si 4 dupa. In functie de numarul clientilor, un fel de mancare ieftin poate sa existe sau nu. Micii, care costa cel mult 1,5 lei bucata, sunt principalii absenti din oferta reala a unei terase nepopulate.