Guvernul a aprobat majorarea punctului de pensie. Ministrul muncii si solidaritatii sociale, Gheorghe Barbu, spune ca banii, aproximativ 250 de milioane RON, provin din bugetul asigurarilor sociale, la care s-a inregistrat un surplus.

Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, mai apreciaza ca de aceasta majorare ar putea beneficia 4 400 000 de pensionari, carora li s-ar putea adauga alti 15-20 RON dintre cei care dupa recalculare nu au mai beneficiat de majorari ale pensiei.

In prezent, punctul de pensie este de 323 RON. Aceasta ar insemna ca o crestere de cinci procente nu ar aduce decat cativa lei noi in plus in buzunarele pensionarilor din aceasta toamna.
Ministrul Gheorghe Barbu spune ca, in urma unor calcule sumare, pentru o pensie cu vechime completa si stagiu complet cresterea va fi de cel mult de 15-20 de lei noi.

Domnul Barbu este insa optimist ca de la 1 ianuarie 2007, punctul de pensie ar putea creste mai substantial, cu cateva procente peste cele 10 sau 12 despre care se vorbeste in momentul de fata.
Potrivit ministrului, de aceasta majorare din toamna a punctului de pensie ar urma sa profite macar putin si aproximativ 200 000 din cele peste 1 300 000 de persoane ale caror pensii au fost inghetate ca urmare a recalcularii lor.

Pensionarii nemultumiti

Reprezentantul Aliantei Pensionarilor, Liviu Damian, cere demisia ministrului muncii, pe care il acuza ca le-ar da doar firmituri pensionarilor.

"Asta e egal cu zero. Sigur ca oamenii primesc. Sunt saraciti special, adusi la ultima treapta a saraciei, pentru ca sa se multumeasca cu o pomana de asta. Recalcularea nu a fost facuta cum trebuie. Ne mai da cate 15-20 de lei. Ce e aia?", a spus Liviu Damian.
Potrivit reprezentantului Aliantei Pensionarilor, pensia medie ajunge la un punct si jumatate. Multi pensionari ar trai insa cu pensii sub un punct, deci sub 323 RON vechi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.