Sindicatele pilesc gratiile Luceafarului
Aproximativ trei sute de persoane au participat ieri la Conferinta Nationala pentru sustinerea lui Miron Cozma, organizata la Petrosani, cerand eliberarea acestuia din inchisoare, precum si gratierea a inca cinci lideri sindicali: Dorin Lois, Romeo Beja, Vasile Lupu, Ionel Ciontu si Constantin Cretan, condamnati la cate cinci ani de inchisoare pentru implicarea lor in mineriadele din 1991 si 1999. Potrivit Mediafax, liderul Federatiei Sindicatelor din Valea Jiului, Costel Postolache, a declarat, la incheierea lucrarilor conferintei, ca initiativa organizarii acestui eveniment a apartinut lui Tiberiu Cozma, fratele fostului lider al minerilor din Valea Jiului. La manifestare au participat lideri sindicali ai BNS, Sindicatului Meridian, Federatiei Sindicatelor din Valea Jiului, Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, dar si sindicalisti din afara tarii, din Germania si Franta. Conferinta s-a finalizat prin intocmirea mai multor documente. "Este vorba despre un document-apel catre miscarea sindicala din Romania si din strainatate, pentru eliberarea lui Miron Cozma si gratierea liderilor condamnati, o scrisoare deschisa catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, in care solicitam aceste lucruri, si un document pe care il vom inmana fiecarui parlamentar din zonele miniere, pentru initierea unui proiect de lege care sa prevada amnistierea faptelor de la mineriadele din 1991 si 1999", a declarat Costel Postolache.

Presedintele Ion Iliescu a semnat, in 15 decembrie 2004, decretul de gratiere a lui Miron Cozma si a altor 45 de persoane. Decretul a fost revocat doua zile mai tarziu, ca urmare a criticilor formulate de partidele politice si de reprezentantii societatii civile, iar Cozma a fost reincarcerat. Administratia prezidentiala si SGG au depus o actiune comuna in justitie, prin care au cerut Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal, constatarea nulitatii decretului 1164 din decembrie 2004, privind gratierea unor persoane, intre care si Miron Cozma. Presedintia a precizat, intr-un comunicat, ca o data constatata nulitatea decretului, devine nul si decretul 1173 emis tot de fostul presedinte, care viza revocarea gratierii acelorasi persoane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.