Este o reteta la mare pret, atat in Italia, dar mai cu seama in America. Inventatorul ei: Sirio Maccioni, proprietarul unui renumit restaurant din New York, Le Cirque. Legenda spune ca reteta s-a nascut in mai 1975, in Canada, unde Maccioni se afla in excursie, impreuna cu familia, cativa ziaristi si maestri bucatari. Dupa trei zile, satui de specialitatile locale din mistreti salbatici, homari si porumbei, li s-a facut pofta de niste paste. Cautand ce avea la indemana, Maccioni a preparat spaghete cu legume proaspete si un sos clasic din Toscana. si pentru ca era primavara, le-a numit "Spaghete primavera". Craig Clairbone, critic gastronom la ziarul "New York Times", le-a catalogat pe loc drept "cele mai bune paste fainoase pe care le-a mancat in ultimii 20 de ani."

Spaghete de primavara

Pentru 6 portii
Ingrediente: 450 g spaghete, 4 linguri ulei de masline, 450 g broccoli (sau mazare), 2 dovlecei mici, 1 ardei gras galben, 1 ardei gras rosu, 1 cana ciuperci feliate, 2 catei de usturoi pisati, 4-5 rosii mici, 1/4 ceasca busuioc maruntit, 2 linguri patrunjel verde tocat, 4-5 rosii mici, 1/2 ceasca parmezan, sare, piper Mod de preparare: Se oparesc rosiile, se curata de pielita si de seminte. Se fierb pastele in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Intre timp, se incinge uleiul intr-o tigaie mare, la foc potrivit.