Recenta declaratie a ministrului Mircea Miclea, anume ca salariile profesorilor ar putea creste o data cu introducerea testelor nationale periodice, in functie de rezultatele obtinute de elevi, inflameaza si mai mult lumea dascalilor, unde nemultumirea si tensiunile stau sa rabufneasca.
Liderii sindicali resping afirmatiile ministrului Miclea, pe care le catalogheaza in diverse moduri. "Categoric nu pot fi de acord cu asa ceva. Salariile sunt una si calitatea procesului de invatamant alta. Noi am facut chiar si un proiect de salarizare, in care la baza salarizarii sunt trecute progresul in cariera, respectiv gradele didactice si vechimea in invatamant, la care o parte flexibila sa tina cont de performantele individuale ale cadrelor didactice. Performantele trebuie insa sa fie cuantificare foarte rigu-ros, sa fie un sistem de evaluare a cadrelor didactice. Oricum, rezultatele elevilor nu pot fi determinate exclusiv pentru ca sunt deosebiri fundamentale intre elevi, in functie de mediul in care traiesc, de familia din care provin, de conditiile in care invata etc. Este imposibil sa compari un elev de la ĒSavaÈ cu unul de la tara", ne-a declarat dl Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

"Este o aberatie. Trebuie sa fie o salarizare absolut normala si decenta de la care sa se plece, la care sa se aplice procente variabile in functie de calitate. A crede ca se poate schimba salarizarea in functie de rezultatele la testele nationale periodice este nerealist. Conditiile in care traiesc si invata elevii sunt complet diferite. La multe scoli de la tara nu sunt nici bani pentru lemne, destui elevi de la sate, dar si din cartierele marginase ale oraselor provin din familii de analfabeti, fata de altii nascuti in familii de intelectuali, cu calculator din gradinita si profesori care-i ajuta pentru ca-si permit parintii. Este anormal si nu acesta este drumul care trebuie urmat", ne-a declarat dl Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret".