Dupa ce in campania electorala li s-a promis dublarea salariilor

Sindicatele din invatamant i-au acuzat, ieri, pe actualii guvernanti ca ii dispretuiesc pe profesori. Daca demnitarii si-au marit salariile cu pana la 80 la suta, daca alte categorii de bugetari au beneficiat de indexari salariale, personalul din invatamant are parte de indexari de "... 0 la suta". "Acum simtim pe pielea noastra ca, in campania electorala, Alianta a facut o propaganda desantata cu scopul de a aduna voturi de la profesori si de a ajunge la guvernare. Nu s-a incalcat doar promisiunea de dublare a salariilor din invatamant, dar se incalca si Legea bugetului pe 2005, o lege organica. In aceasta lege erau prevazute indexari de 12 la suta corespunzatoare indicelui de inflatie. In alte domenii de activitate s-au facut mici indexari, dar in invatamant nu s-a dat nici un leu in plus la salarii. Vechiul Guvern ne-a propus o majorare cu 17 la suta a salariilor, 50 de euro fond de carte si au fost finalizate proiectele de legi privind salarizarea personalului didactic, didactic auxiliar si a personalului TESA", a declarat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Nici introducerea cotei unice de impozitare nu se simte in buzunarele profesorilor. Pentru un debutant vor fi in plus la salariu doar 50.000 de lei, adica nici macar o jumatate de kil de carne, iar pentru cei cu vechime in invatamant scaderea impozitului inseamna pana in 300 de mii de lei in plus la salariu. Presedintele Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu, a condamnat "lipsa secretarului de stat pentru invatamant preuniversitar, degringolada din inspectoratele scolare supuse la presiuni de catre prefecti, faptul ca ministrul Educatiei nu este lasat sa-si aleaga echipa, faptul ca politicul primeaza in fata competentelor profesionale ale celor care ar trebui sa ocupe functii in minister".

Zeci de dascali din Alba renunta la catedra pentru a lucra in strainatate

Zeci de cadre didactice din judetul Alba au renuntat la catedra in cursul primului semestru al acestui an scolar pentru a pleca la munca in strainatate, transmite corespondentul Mediafax. Inspectorul scolar general Dorin Sandea a declarat, joi, ca aproape 60 de cadre didactice au solicitat incetarea contractului individual de munca in primul semestru al anului scolar 2004-2005, majoritatea dintre acestia pentru a pleca la lucru in strainatate. Dorin Sandea a precizat ca la acestia se adauga alti peste 60 de dascali care au solicitat concedii fara plata pentru rezolvarea unor probleme personale, in general fiind vorba tot de plecari in strainatate. Cei mai multi dintre dascalii din Alba care au renuntat la catedra sunt din randul invatatorilor, educatorilor, dar si al profesorilor de limbi moderne sau de limba romana. In prezent, in unitatile scolare din judetul Alba lucreaza aproape 6.000 de persoane, dintre care aproximativ 86 la suta sunt calificate.
Guvernul raspunde cadrelor didactice:

Nu sunt bani pentru marirea salariilor

Premierul nu i-a condamnat pe dascalii care dau meditatii, ci ii roaga doar sa respecte legea
Guvernul Romaniei comunica dascalilor din invatamant ca "fostii guvernanti nu au inclus in bugetul acestui an fondurile necesare pentru a onora promisiunea de majorare a salariilor". In comunicatul de presa al Guvernului se reaminteste cadrelor didactice despre majorarea de salariu din 2004 si se precizeaza negru pe alb ca prin cota unica de impozitare "salariile din invatamant vor creste cu 5-6%" (n.n. - in timp ce sindicatele vorbesc de cresteri situate intre 50.000 de lei si cateva sute de mii de lei pentru dascalii din preuniversitar). Guvernul considera educatia "o prioritate", spune Cabinetul Tariceanu, afirmand ca "si-a asumat angajamentul ferm sa reconstruiasca sistemul educativ romanesc", asa ca pana in 2007 asigura ca va creste finantarea pentru Educatie pana la 6 la suta din PIB, iar Cercetarii ii va asigura 1 la suta din PIB, tot pana in 2007. "In masura in care bugetul poate sustine cresteri salariale pentru personalul didactic, un astfel de demers se va materializa in viitor", se spune in comunicat. "Premierul nu i-a condamnat pe profesorii care dau meditatii, ci doar a aratat ca orice venituri - inclusiv cele obtinute prin munca suplimentara - trebuie declarate si impozitate", pentru ca nimeni nu are voie sa faca derogari de la lege. Regula este aceeasi si pentru grupurile economice evazioniste, ca RAFO, dar si pentru simplii cetateni, spune Guvernul, mai ales ca banii din taxe si impozite, banii publici, "vor fi investiti judicios in educatie, sanatate, infrastructura, programe sociale". Din pacate, guvernul nu precizeaza nimic in legatura cu oferirea posibilitatii legale, prin amendarea Legii 300/2004, pentru ca profesorul care vrea sa-si declare veniturile din meditatii sa poata face aceasta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.