Nici nu s-au stins bine ecourile Bookfest, ca lumea culturala se pregateste la inceputul lunii iulie pentru intalnirea cu celebrul poet rus de notorietate mondiala Evgheni Evtusenko. "Poetul siberian" va veni la Bucuresti, in perioada 2-5 iulie, cu prilejul aparitiei in limba romana a antologiei sale de poeme "Mierea tarzie" (Editura CD PRESS), in traducerea lui Stefan Dimitriu.

Vizita la Bucuresti cuprinde doua evenimente culturale care vor avea loc pe data de 3 iulie: lansarea antologiei "Mierea tarzie", urmata de o conferinta de presa (ce va avea loc la ora 11.00, la sediul Uniunii Scriitorilor, Sala Oglinzilor) si recitalul "Evtusenko - spectacolul poeziei", care se va desfasura la Teatrul National din Bucuresti - Sala Atelier, ora 19.00. Acest volum este prima antologie romaneasca de poeme semnate de marele poet contemporan si va fi lansata in prezenta autorului. La eveniment vor participa, printre altii, Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, si poetii Mircea Dinescu si Lucian Avramescu. Evgheni Evtusenko este cel mai cunoscut poet rus al generatiei post-staliniste.

Nascut in 1933, la Zima, in regiunea Irkutsk, ca descendent, la a patra generatie, a unei familii de ucraineni deportati in Siberia, Evtusenko s-a mutat, in 1944, impreuna cu mama sa, la Moscova, unde a studiat, intre 1951 si 1954, la Institutul pentru Literatura "Maxim Gorki". In 1948 si-a insotit tatal intr-o expeditie geologica in Kazahstan, iar in 1950 l-a urmat in Altai. Primul sau poem narativ important, "Statia Zima", a fost publicat in anul 1956, dar a castigat o faima internationala cu "Babi Yar", in care denunta ororile nazistilor, dar, in acelasi timp, isi critica propria tara pentru faptul ca ar fi uitat mesajul "Internationalei".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.