Ridicate: peste 37 grade Celsius

In perioadele cu temperaturi ridicate extreme (peste 37 garde C), angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale. Pentru imbunatatirea conditiilor de munca a angajatilor: a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice; b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca; c) alternarea efortului dinamic cu cel static; d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor: a) asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/ persoana/ schimb; b) asigurarea echipamentului individual de protectie; c) asigurarea de dusuri.

Scazute: minus 20 grade Celsius

In perioadele cu temperaturi scazute extreme (minus 20 grade C), angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber:
a) distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/ persoana/ schimb; b) acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator; c) asigurarea echipamentului individual de protectie.

Negocieri

Angajatorii care nu pot asigura conditiile de mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri: a) redu-cerea duratei zilei de lucru; b) esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00 (dupa caz); c) intreruperea colectiva a lucrului (cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale).

Pe durata eventualei intreruperi colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca. Masurile de mai sus se adopta si in cazul in care angajatorul constata ca, prin conditiile pe care le asigura, nu poate mentine un randament corespunzator in munca sau ca acestea sunt insuficiente pentru prevenirea imbolnavirii salariatilor. Masurile de mai sus se vor stabili atunci cand temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin 2 zile consecutiv, adica atunci cand in fiecare dintre cele doua zile are loc atingerea sau depasirea valorilor temperaturii, respectiv indicele temperatura-umiditate sau indicele de racire.

Alte masuri obligatorii

Pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca in conditii de temperaturi extreme se vor lua urmatoarele masuri: a) asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute; b) asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate; c) trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

In vederea acordarii primului ajutor salariatilor care au manifestari clinice determinate de temperaturile extreme, angajatorii trebuie sa asigure o incapere climatizata adecvat, dotata cu medicamente si mijloace specifice asistentei de urgenta pentru aceste cazuri, in special saruri de rehidratare orala, apa minerala, respectiv ceaiuri calde. Angajatorii vor putea lua si alte masuri decat cele mentionate mai sus pentru protectia persoanelor care lucreaza in conditii de temperaturi extreme.

Legislatia in vigoare

Ordonanta de Urgenta nr. 99 din 29/06/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca (publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 304 din 04/07/2000).

Norma metodologica din 06/07/2000 privind aplicarea Ordonantei de Urgenta nr. 99 din 29/06/2000 (publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 315 din 07/07/2000).

Legea protectiei muncii nr. 90 (r1) din 12/07/1996 (republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 47 din 29/01/2001).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.