De la 1 iulie 2006 se renunta la afisarea dubla a preturilor in lei noi si in lei vechi. Preturile se vor afisa doar in moneda noua (RON).

TRANZITIE - Acum un an, guvernul ne anunta ca dispar patru zerouri de la leii cu care eram obisnuiti de anii buni. Toata lumea transforma fiecare banut in RON, numai sa se obisnuiasca cu noua moneda.

Pe facturi, pe bonuri, in conturile bancare sau in declaratiile fiscale, sumele s-au trecut in derutantii lei noi. Spre usurarea multora, bancnotele vechi au continuat sa circule si preturile erau afisate si in lei vechi.

De la 1 iulie 2006 insa ne luam ramas bun de la leul vechi de pe etichete si documente. Totusi, leii vechi vor circula pana la 31 decembrie 2006, orice comerciant de pe teritoriul Romaniei avand obligatia sa primeasca moneda veche la plata produselor sau a serviciilor. De la 1 ianuarie 2007, leii vechi pot fi preschimbati pe o perioada nelimitata la orice sediu al Bancii Nationale sau banca nominalizata de BNR.

Oamenii s-au obisnuit cu moneda noua, dar totusi mai mult de jumatate dintre acestia inca isi fac socotelile in lei vechi si intampina dificultati cu conversia. Timpul va sterge aceste diferente, cum s-a intamplat si in alte tari care au trecut prin aceeasi experienta, ca Polonia sau Franta, inainte sa treaca la euro. Chiar si acum mai auzi prin magazinele lor intrebarea: "Asta cati franci face?"
Cornel Cojocaru, purtator de cuvant al BCR


Despre autor:

Compact

Sursa: Compact


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.