Marele poet rus de notorietate mondiala, Evgheni Evtusenko, va veni la Bucuresti, in perioada 2-5 iulie, cu prilejul aparitiei in limba romana a antologiei sale de poeme "Mierea tarzie" (Editura CD PRESS), in traducerea lui Stefan Dimitriu

Evenimente care vor avea loc cu ocazia prezentei acestui mare scriitor in Romania vor fi organizate de Editura CD PRESS si Uniunea Scriitorilor din Romania.

Vizita la Bucuresti va culmina cu doua evenimente culturale de exceptie, care vor avea loc pe data de 3 iulie, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa al Editurii CD PRESS: lansarea antologiei "'Mierea tarzie", urmata de o conferinta de presa (ora 11.00, sediul Uniunii Scriitorilor, Sala Oglinzilor) si recitalul "Evtusenko - spectacolul poeziei", care se va desfasura la Teatrul National din Bucuresti, Sala Atelier, ora 19.00.

Despre sine, Evgheni Evtusenko scria in "Strofele Secolului. Antologia poeziei ruse" (Editura Polifakt, 1995, Moscova): "M-am nascut la 18 iulie 1933, in orasul Zima. Cu aceasta ocazie, am sa-mi permit sa dezleg o parte din harababura legata de existenta mea. Bunica mea dupa mama, Maria Iosifovna Baikovskaia, era pe jumatate poloneza, pe jumatate ucraineana. Stramosii ei au fost deportati in secolul al XIX-lea din Jitomir in Siberia, pentru ca au luat parte la rascoala taranilor impotriva boierului. In schimb, strabunicul meu, pan Baikovski, nu era taran - cum am crezut eu mult timp - ci un aristocrat polonez, arendas. El a condus rascoala.
Evgheni Evtusenko a cerut mai multa libertate artistica, iar atacurile sale asupra stalinismului si birocratiei - de la sfarsitul anilor '50 si din anii '60 - l-au transformat in liderul tineretului sovietic. Totusi el a fost lasat sa calatoreasca liber in Vest, pana in 1963.

A publicat apoi "O autobiografie precoce", in limba engleza, iar privilegiile si favorurile de care beneficia i-au fost retrase, dar, doi ani mai tarziu, i-au fost redate. In 1968 a denuntat invazia Cehoslovaciei de catre Uniunea Sovietica in poemul "Tancurile rusesti in Praga".

In 1972, Evtusenko castiga o imensa reputatie cu piesa "Sub pielea Statuii Libertatii", scrisa in Moscova. A regizat si a jucat in filmul "Gradinita", regizand si filmul "Funeraliile lui Stalin". A ramas un critic politic deschis, sprijinindu-l pe Soljenitin, atunci cand castigatorul Premiului Nobel a fost arestat si deportat. In Occident, Evtusenko a fost adesea criticat pentru ca este prea "moale"', dar rapoartele KGB arata ca a lucrat foarte mult in spatele scenei pentru a-l sustine pe Soljenitin.

Cand Evtusenko a fost numit, in 1987, membru de onoare al Academiei Americane de Stiinte si Arte, poetul de nationalitate rusa Joseph Brodsky a semnat un protest prin care il numea pe "colegul" sau un ""yesman al Partidului". Cititorii lui Evtusenko l-au aparat, aratandu-i increderea lor ("nu poate fi blamat ca a supravietuit"). In 1993, Evtusenko a primit medalia "Aparator al Rusiei Libere", decernata celor care au tinut piept liniei comuniste dure la puciul din august 1991.

Dupa venirea la putere a lui Mihail Gorbaciov, Evtusenko a redat cititorilor rusi multe dintre poemele oprite de la publicare de Stalin.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.