Dupa ce copiii implinesc virsta de un an, parintii fac de multe ori gre- seala de a-i hrani cu mincare preparata pentru intreaga familie.

Din pacate insa, potrivit speciali stilor in pediatrie, aceasta gre seala poate avea efecte nefaste asupra organismului micutilor, in special prin privarea acestora de vitamine, minerale si calciu. Speciali stii au identificat trei tipuri de gre seli foarte des intilnite in ceea ce prive ste alimentatia copiilor: excesele, carentele si cele legate de mediu.

Greselile din exces privesc in special proteinele si glucidele. Carnea a capatat un rol exagerat in ierarhia alimentelor si nu sint rare cazurile in care copiii consuma de patru ori mai multe proteine decit aportul recomandat de nutri- tioni sti. In plus, consumul de glucide depa se ste aproape intotdeauna valorile recomandate, sustin mai multe studii, care arata ca vinovate de acest lucru sint in principal bauturile carbogazoase dulci (racoritoarele) si diverse produse de patiserie care sint adesea consumate in exces. De-a lungul anilor, cu cit hrana copilului se apropie mai mult de cea a parintilor, cu atit se constata depa sirea in exces a aportului de gasimi si sare in alimentatia copiilor. Standardul de viata scazut are ca efect aparitia unor carente in alimentatia copiilor, printre care: lipsa acizilor gra si care sint esentiali in procesul de maturatie a retinei si a creierului; carentele de fier, de vitamine (E, B 1, B 6, D si acid folic), de calciu, dar si lipsa aportului de fibre vegetale care in cele din urma duce la probleme intestinale premature.

In opinia medicilor, principalele cauze ale acestor gre seli sint legate de faptul ca alimentatia copilului devine similara cu cea a adultului inca de la virsta de un an si jumatate sau doi, ceea ce este mult prea devreme. Adesea, mamele nu inteleg importanta unei diversifica ri progresive. Alti factori reponsabili sint: cantitatea prea mare de produse congelate (a caror concentratie in vitamine este extrem de redusa prin pregatirea pe care o necesita: decongelare, pregatirea la foc), abandonarea produselor proaspete, alimentele de tip fast-food.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.