Copiii mostenesc gustul pentru hrana cu continut ridicat de proteine, precum pestele si carnea, copiind gusturile parintilor, acesta fiind un factor care duce la formarea in copilarie a obiceiurilor alimentare proaste, este concluzia unui studiu publicat in Marea Britanie, informeaza BBC News Online. Studiul, publicat in revista The Journal of Physiology and Behaviour si realizat de cercetatori de la Cancer Research UK, a mai scos la iveala faptul ca legumele sunt prefe-rate mai mult de fete si mai putin de baieti. Medicii au dorit sa afle care sunt factorii care duc la formarea in copilarie a unor obiceiuri alimentare proaste care duc mai tarziu la o serie de boli, printre care si cancerul. Cercetatorii au descoperit ca gustul pentru budinci si legume este mai degraba dobandit, datorita meniurilor impuse de parinti. Medicii au realizat acest studiu pe baza datelor obtinute in urma studierii a peste 200 de perechi de gemeni de acelasi sex, identici si non-identici, dorind sa afle ce gusturi sunt mostenite si ce gusturi sunt influentate de mediu. Profesorul Jane Wardle, de la Cancer Research UK, coordonatorul acestui studiu, spune ca nu se stie inca de ce anumiti factori de mediu influenteaza mai mult preferintele pentru fructe, legume si budinci. Wardle este de parere ca acest lucru se datoreaza existentei unei varietati mai mari din aceste categorii de hrana, spre deosebire de peste sau carne.


Copierea parintilor

Copiii ii copiaza pe parinti, ajungand sa le placa sau sa deteste aceleasi tipuri de legume si budinci ca si ei. De asemenea, este posibil ca unui copil sa ajunga sa-i placa un anumit tip de hrana pentru ca il consuma foarte des.
Wardle spune ca studiul a scos la iveala faptul ca parintii au un impact profund asupra preferintelor alimentare ale copiilor si acest lucru este foarte important in rezolvarea problemei obezitatii, din ce in ce mai frecventa in randul copiilor. "Obezitatea de care sufera copiii poate duce mai tarziu la aparitia unor boli grave, inclusiv a cancerului", spune Wardle.