Traditia tiganeasca spune ca o familie numerosa iti poate asigura o pozitie sociala puternica in cadrul comunitatii. Tinerii se casatoresc de la varste fragede, iar aparitia pe lume a copiilor asigura proaspetei familii un rol important in comunitate

In comunitatea rroma, indiferent de breasla din care face parte, traditia este la loc de cinste. "Rromii au copii multi in primul rand datorita traditiei. Copiii reprezinta averea lor, le asigura un neam cat mai mare si implicit o putere in cadrul comunitatii. Alaturi de traditie gasim nivelul scazut de educatie si cultura", a spus Gheorghe Raducanu, fost consilier pe problemele rromilor al fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu.

"Cauzele care determina femeile rrome sa faca mai multi copii decat gajiii (n.r. - romanii in limba rromani) sunt multiple. Pe primul loc este cultura si traditia accentuata si dupa aceea lipsa de educatie sau de informatie. Multi tigani nu stiu ca au drepturi ca si majoritarii si ca alocatia sau ajutorul social nu trebuie sa fie singura lor sursa de venit. In plus, femeile rrome nu au incredere in fortele proprii", spune Dana Varga, secretarul personal pe probleme de rromi al premierului Calin Popescu Tariceanu.

MOTIVE

O familie numeroasa este si echivalentul realizarii in plan personal. "Copiii reprezinta cea mai sigura si licita avere, adica bogatia spirituala, incomparabil, mai valoroasa decat bogatia materiala", spune Gheorghe Raducanu. El spune ca desi nu este mentionat printre cei mai bogati oameni din tara, se considera unul dintre cei mai bogati oameni din lume, pentru ca are sapte copii. "Al doilea factor important in discutia cu privire la numarul mare de copii rromi este faptul ca nu este ceva specific numai romilor dar si altor culturi traditionale din tara si din Europa. Acesta ar fi exemplul femeii taranci din Romania sau al familiilor de origine turca din Europa de Vest, sau al familiilor franceze din clasa medie, iar exemplele ar putea continua", a spus Nicoleta Bitu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.