In Romania numarul diabeticilor este de peste 600.000 si este in crestere, peste 4% din populatia adulta suferind de diabet zaharat si de tip 2. Se disting doua tipuri de diabet - diabetul de tip 1, care apare mai ales la copii si tineri si necesita tratament cu insulina, si diabet de tip 2 sau diabetul varstei adulte, care se trateaza cu medicatie orala si dieta, dar si cu insulina.

Aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet de tip 2 nu stiu ca sunt bolnave, desi aceasta problema s-ar putea rezolva simplu si ieftin prin autotestarea nivelului glicemiei din sange cu teste vizuale care nu necesita un aparat. Costurile sunt mici, testarea catorva sute de persoane costand doar 200-300 de lei. Specialistii considera ca organizatiile sindicale sau patronale ar trebui sa ajute ca toti salariatii peste o anumita varsta sa fie testati. Persoanele cu nivel mare al glicemiei trebuie sa se adreseze imediat medicului pentru a fi diagnosticate si luate in evidenta.

Romania a initiat si se implica in programe moderne pentru a ajuta diabeticii. Un astfel de program este SincroDiab, dezvoltat de dr. ing. Simion Pruna. Acesta consta intr-un sistem informatic in domeniul ingrijirii diabetului , care are drept scop furnizarea de informatie clinica relevanta intr-un format comprehensiv pentru medic si personalul medical, crearea unei baze de date prospective care poate fi utilizata pentru management, cercetare, noi strategii de ingrijire a diabetului, imbunatatirea autocontrolului glicemiei pacientului si prevenirea complicatiilor, precum si statistici si rapoarte privind costurile medicatiei.

La intalnirea Black Sea Economic Cooperation "Grupul de lucru pentru ingrijirea sanatatii si farmaceutice", din 2005, de la Istanbul, dr.Simion Pruna a propus un nou proiect - TeleDiab - la care vor colabora Romania, Grecia si Turcia. Acest sistem informatic urmeaza sa fie utilizat in tari din zona Marii Negre. TeleDiab va permite o valoare comparativa a ingrijirii diabetului intre diferite unitati medicale la nivel regional, national sau european. De curand, prof. dr. Constantin Ionescu Targoviste, de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, si dr. Simion Pruna au participat, la Malta, la al IV-lea Work Shop dedicat proiectului Biro Best Information Trough Regional Outcomes - cea mai buna informatie prin evidenta regionala. Biro este un proiect aprobat de Comisia Europeana si are drept scop imbunatatirea informatiilor si a cunostintelor in sanatatea publica.

Folosind transferul de informatii si tehnologie, Biro este un program prin care se doreste construirea, la nivel european, a unui sistem informatic care sa ajute la prevenirea si controlul diabetului. Beneficiarii acestui proiect sunt Ministerul Sanatatii, institutiile de cercetare, unitatile medicale si, nu in ultimul rand, bolnavii.

Romania, care a fost reprezentata la Biro, are responsabilitatea transferului tehnologic prin tehnologiile IT de varf spre tari care au aderat recent la Uniunea Europeana sau vor adera in viitor. Este o sarcina onoranta, dar si cu multe dificultati de natura tehnica sau manageriala.

Cele mai frecvente complicatii cronice ale diabetului apar la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si rinichilor, cele mai grave boli care pot aparea fiind nefropatia, retinopatia diabetica, neuropatia si obezitatea.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.