''Orice forma de tutun ucide!'', avertizeaza specialistii

"Orice forma de tutun ucide!'', ii avertizeaza dr. Magda Ciobanu, reprezentant al Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat, pe toti fumatorii, indiferent daca acestia sunt ''consumatori'' de tigari ''light'', ''mild'', ''low-tar'', ''full-flavor'', ''slim'', usoare, cu filtre speciale, mentolate, cu arome, fara aditivi.

''In peste cei 30 de ani de cand se comercializeaza produse din tutun «usoare», nu s-a putut dovedi ca ele ofera vreo protectie pentru sanatate, oricare ar fi forma lor. Toate tigarile contin nicotina. Asadar, nu ai nici o sansa sa redevii nefumator daca «treci» pe tigari «usoare»!

In realitate, fumatorul trebuie sa-si administreze doza de nicotina cu care si-a obisnuit creierul. Daca foloseste tigari cu concentratie mai mica de nicotina, atunci fie fumeaza mai multe tigari - si isi introduce mai mult tar in organism - fie inhaleaza fumul mai adanc in plamani - si iarasi isi introduce mai mult si mai profund substantele letale din fumul tigarii. In ambele cazuri, concentratia de monoxid de carbon din sange creste considerabil, in dauna oxigenului'', explica Magda Ciobanu.

Totodata, aceasta spune ca, in cazul celor care ''consuma tigari ''usoare'' scade dorinta de a incerca sa renunte la fumat: ''Fumatorul de lights isi amageste constiinta ca totusi face ceva pentru sanatatea lui. Astfel isi scade considerabil sansele de a redeveni nefumator. Consecintele se vad deja: prevalenta cancerului la femei a crescut in toate tarile, in paralel cu cresterea prevalentei fumatului, femeile fiind cu precadere consumatoare de tigari lights''.

Tigarile mentolate

Mentolul introdus in tigari contribuie, datorita gustului si efectului anestezic, la crearea senzatiei de lejeritate, usurinta, racoare la inhalarea fumului. ''Parca nu simti nimic'', spun unii fumatori.

In plus, fumatorii au impresia ca o parte din mirosul neplacut este indepartat. ''Din nefericire, situatia este chiar mai periculoasa decat in cazul tigarilor lights. Prin incalzire, mentolul se transforma in compusi cancerigeni pe care persoana ii inhaleaza mai adanc, mai cu putere, crescandu-si considerabil sansele pentru un cancer.

De asemenea, anturajul este expus si mai mult fumului, deoarece fumatorul considera ca «nu mai e chiar atat de urat mirositor sau de periculos». Intarziind momentul abandonarii fumatului, consumatorii de tigari mentolate isi cresc riscul de a suferi de o boala provocata de tutun, acesta fiind proportional cu durata expunerii'', explica dr. Ciobanu.

Filtrele si tigarile aromate

''O alta tactica practicata de industria tutunului este aceea a crearii de gauri in filtrul tigarilor. Cand continutul in tar si nicotina este masurat de catre «masina de fumat», acesta apare mai mic decat in realitate deoarece o parte din fumul produs de arderea tigarii este diluat de aerul ce patrunde prin acele orificii.

Omul, insa, isi adapteaza obiceiul de a fuma astfel incat sa-si ia doza de nicotina. De exemplu, tine tigara mai aproape de capatul cu filtru, acoperind cu mana orificiile, astfel incat acestea devin nefunctionale. Sau, pe masura ce fumeaza, filtrul se acopera de saliva care blocheaza orificiile. Rezultatul este cresterea de pana la 12 ori a cantitatii de tar inhalata'', avertizeaza reprezentantul Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat.

Introducerea de diverse arome - ciocolata, cirese, zahar - in tigari nu numai ca le face mai usor de inhalat, ''insa, prin similitudine cu produsele naturale, contribuie la crearea perceptiei ca nu sunt chiar atat de rele. In realitate, aditivii respectivi nu fac decat sa creasca lista de substante toxice. Mai mult, ele sunt destinate cu precadere copiilor si tinerilor, facilitand initierea tabagismului''.

Copiii care ''incearca'' o tigara devin fumatori

Ce rau ii poate provoca o tigara unui pusti de 11-12 ani? Ii dubleaza sansele de a deveni fumator curent la 14 ani.
Un studiu realizat in randul a 5.863 elevi cu varste intre 11 si 16 ani, din 36 de scoli din Londra, demonstreaza ca dintre elevii de 11-12 ani care nu au fumat nici o tigara pana la acea varsta, 10% au devenit fumatori la varsta de 14-15 ani, in timp ce dintre cei care incercasera o tigara la 11-12 ani, 20% erau fumatori la 14-15 ani.

Cu alte cuvinte, copiii care incearca chiar si o tigara la o varsta frageda au ''sanse'' duble de a deveni fumatori, chiar daca au trecut cativa ani in care nu au fumat. ''Evident ca acest studiu nu spune ca toti copiii care fumeaza o tigara devin fumatori. Insa poate ca nu ne-am gandit pana acum ca si daca fumezi o tigara, ai risc mare de a deveni fumator, chiar dupa ani in care nu ai fumat'', explica dr. Fidler, unul dintre autorii studiului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.