Anul acesta, prima zapada nu ne-a mai luat prin suprindere. E drept, s-a si lasat mult asteptata iar edilii au avut timp sa se antreneze pentru prima confruntare cu nametii. Desi unele drumuri nationale si judetene s-au blocat, Romania nu a mai trecut anul acesta prin cosmarul unei paralizii cvasigenerale venita odata cu prima zapada. Prima batalie la scara nationala cu iarna nu a fost cistigata nici de o parte, nici de cealalta. Este, poate, semnul ca, desi mai avem mult de lucru, sintem pe drumul spre normalitate.

Viscolul a facut ravagii in Buzau

Viscolul a lovit cu o putere extraordinara in judetul Buzau. Astfel, ieri la ora prinzului, doar trei drumuri mai erau utilizabile, in conditii de iarna. Cel mai afectat a fost DN 85, in zona Posta Cilnau. De asemenea, liniile de mare si medie tensiune au fost avariate, motiv pentru care un numar mare de localitati au ramas fara curent electric.

Sosele blocate

Cele mai afectate au fost drumurile judetene si cele nationale care traverseaza judetul. Ieri dimineata, in jurul orei 9.00, erau circulabile in conditii de iarna doar trei drumuri: DN 1 Buzau-Ploiesti-Bucuresti, DN 10 Buzau-Nehoiu-Brasov si drumul judetean Buzau-Lopatari. Pe drumul european 85, circulatia a fost oprita pe ambele sensuri, intre Rimnicu-Sarat si Buzau. Politia judeteana a amplasat echipaje de oprire pe DN 2 la Hanul Ovidiu - pentru automobilistii veniti dinspre Ploiesti, la Hanul Poienita - pentru cei din Rimnicu-Sarat, la Hanul Neptun - pentru Posta Cilnau si la Peco Nord - pentru municipiul Buzau. "Inca de simbata seara au fost prinse in trafic si inzapezite cinci autoturisme: doua la Beilic, proprietarii fiind cazati in localitatea Vadul Pasi, doua la Smeeni ai caror pasageri au fost salvati si cazati la spitalul din Smeeni, un autoturism la intrarea in comuna Padina, persoanele fiind cazate la primaria comunei", sustine Stefan Florescu de la Serviciul Circulatie din cadrul IPJ Buzau. Cel mai afectat dintre drumuri este DN 22 Rimnicu-Sarat-Braila, care a ramas nepracticabil pina la momentul inchiderii editiei.

Transportul public, afectat

Trenurile care ar fi trebuit sa soseasca in statia CFR Buzau aveau ieri intirzieri cuprinse intre 60 si 90 de minute, cu tendinta de crestere. Pentru ca telefonul de la Informatii a fost in permanenta ocupat, calatorii au aflat despre intirzieri abia cind au ajuns la gara. Din cauza drumurilor inchise, transportul rutier de persoane s-a desfasurat cu mare greutate sau a fost suspendat. Din autogara Buzau se circula normal doar spre Ploiesti, Tisau si Cilibia. Celelalte trasee au fost fie inchise, fie scurtate, in concordanta cu informatiile primite de la operatorii de transport. Calatorii dornici sa ajunga in Bucuresti cu maxi-taxi au putut opta pentru ruta ocolitoare, prin Ploiesti, cu schimbarea microbuzului, cresterea cheltuielilor si prelungirea calatoriei cu aproximativ o ora si jumatate.

Interventii de urgenta

Pe parcursul zilei de ieri, pompierii buzoieni le-au solicitat conducatorilor auto sa renunte sa iasa in trafic, daca nu este vorba despre o urgenta, intrucit exista riscul cresterii numarului de autovehicule blocate. De asemenea, la unitatea militara din Rimnicu-Sarat s-a constituit un echipaj de urgenta (un camion cu soldati si un medic) care s-a deplasat in comuna Puiesti pentru a transporta la spital un copil din localitate, grav bolnav. Duminica, in jurul prinzului, reprezentantii Comandamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Prefecturii Buzau, impreuna cu cei ai armatei, au format o comisie care s-a deplasat la Rimnicu-Sarat pentru a constata situatia existenta.

Iarna grea

In ultimele 48 de ore, in judetul Buzau au aparut probleme la sistemul de alimentare cu energie electrica, apa si in reteaua de telefonie fixa. Din cauza defectiunilor in reteaua de alimentare cu energie electrica, in noaptea de simbata spre duminica, populatia municipiului Rimnicu-Sarat a ramas fara apa potabila. Dupa cum ne-a declarat Ionel Mihalcea, seful Sectiei de apa din cadrul SC Acvaterm SA Rimnicu-Sarat, defectiunile au fost remediate ieri in jurul orei 9.00. "Din cauza viscolului puternic s-a intrerupt furnizarea cu energie electrica la fronturile de pompare a apei. Acvaterm, impreuna cu angajatii Electrica Rimnicu-Sarat, a intervenit pentru remedierea defectiunii, insa deplasarea a fost foarte grea pentru ca drumurile erau inzapezite".
In jurul prinzului, desi exista apa potabila pe retea, aceasta nu putea fi intrebuintata fiindca era plina de impuritati. Intrucit meteorologii anunta mentinerea vremii nefavorabile, angajatii Acvaterm recomanda folosirea apei rational, pentru a se preveni o alta intrerupere.

In ceea ce priveste alimentarea cu energie electrica, s-au inregistrat probleme in mai multe localitati. Astfel, 11 comune au ramas fara curent si pe parcursul zilei de duminica: Rusetu, Lunca, Padina, Sageata, Drimboca, Beilic, Gavanesti, Banita, Mosesti, Robeasca si Bradeanu. "In teren au fost dispuse sase echipe de interventie care si-au desfasurat foarte greu activitatea din cauza starii drumurilor", declara Gheorghe Rotaru, reprezentant Electrica Buzau.
Dupa cum ne-a informat ofiterul de serviciu al Prefecturii Buzau, Gheorghe Naftan, RomTelecom Buzau a anuntat avarii in localitatile Lunca, Padina, Caldarasti, Robeasca si Cotatcu, unde, din cauza conditiilor meteo si de drum, nu s-a putut interveni ieri.
La Bisoca si la Sarulesti s-a intervenit pina in jurul orei 12.00. In localitatea Beceni, din cauza lipsei de energie, reteaua de telefonie fixa a fost alimentata cu baterii.

In Neamt, patru femei au nascut acasa

Drumurile blocate de zapada au creat probleme medicilor Serviciului de Ambulanta Neamt, care nu au putut ajunge ieri in satul Chilia, comuna Birgaoani. Autospeciala Serviciului Mobil de Urgente (SMUR) a ramas blocata in nameti timp de o ora, iar vremea nu a permis nici macar transportul pacientilor cu sania.
"Noi am incercat sa ajungem la destinatie, dar ne-a fost imposibil sa trecem de nameti. Nici transportul cu sania nu era recomandat, mai ales ca era vorba, in unul din cazuri, de un sugar de 9 luni, cu febra", a declarat Letitia Damoc, medic director al Serviciului de Ambulanta al judetului Neamt.

Tot din cauza vremii, patru femei au nascut la domiciliu. In plus, traseul autospecialelor care se indreptau spre Iasi a fost deviat prin Bacau, cu toate ca nu se cunostea exact starea drumului in zona Tirgu-Frumos. Ca urmare a ninsorilor cazute si a viscolului din ultimele 24 de ore, in judetul Neamt se circula in conditii de iarna pe toate drumurile nationale, iar 11 tronsoane de drumuri judetene sint inzapezite.

Este vorba despre DJ 155 L, Cracaoani-Ghindaoani, DJ 158, Roman-Moldoveni-Hociungi-Romani, DJ 155-I, Silistea-Romani-Gosmani, DJ 157 G, Tirgu Neamt-Oglinzi-Raucesti, AJ 155-B, Urecheni-Timisesti-Soimaresti, DJ 207-C, Roman-Valea Ursului, DJ 157, Izvoare-Margineni; Hoisesti-Faurei, DJ 159-D, Bozieni-Cuci-Craiesti, DJ 157-II, Girov-Dochia-Balusesti-Itrinesti, DJ 159-D, Bozieni-Cuci-Craiesti, DJ 208-G, Girov-Hanul Ancutei.

Bolnavi inzapeziti, salvati de autogredere

In ultimele 48 de ore, peste judetul Vaslui s-a abatut un vint naprasnic, cu viteze de 60-70 de kilometri pe ora, care in unele zone a creat troiene de pina la un metru inaltime, blocind circulatia. Cu toate problemele create de viscol, se poate spune ca firmele care se ocupa de deszapezirea rutelor nationale si judetene au actionat mai prompt ca in alti ani, intervenind cu utilaje si personal in toate zonele afectate.

Situatie-limita la Pogana

In noaptea de simbata spre duminica, la ora 23.10, operatorul zonal LDP SA a fost informat despre o situatie-limita aparuta in zona Pogana. Din cauza troienelor, o ambulanta nu putea transporta un bolnav la Birlad. "Imediat ce s-a primit acest apel, la fata locului a plecat un autogreder, insotit de o bascula cu lama. S-a intervenit operativ, sulurile de zapada au fost inlaturate, iar ambulanta a plecat cu urgenta la Birlad. La fel, la miezul noptii am primit un apel de urgenta din zona Pungesti, la 10-15 kilometri de locul primei interventii. O alta ambulanta se impotmolise in zapada. Neavind lanturi, iar pe jos fiind o portiune de drum cu gheata, ambulanta a alunecat intr-un sant. Imediat, am alertat utilajul care actiona in zona. Acesta s-a deplasat urgent la Salvare si a scos-o din zapada", ne-a spus dispecerul de serviciu de la LDP. In cursul zilei de ieri, tot in sarcina LDP a cazut si o interventie la Fruntiseni, pe un drum comunal care nu apartinea de zona lor de actiune. "Am primit un apel de urgenta din satul Fruntiseni. Ni s-a spus ca o ambulanta nu poate pleca din sat din cauza sulurilor de zapada formate. Intrucit era vorba de o persoana dializata, am trimis in zona o autofreza, cu un autogreder, care a intervenit pentru a debloca drumurile", a precizat dispecerul de la LDP.

Utilaj "invins" de troiene

In zona Birlad cea mai complicata situatie a aparut in comunele Ciocani si Coroiesti. S-a primit un apel de urgenta de dimineata, cind un autogreder apartinind LDP nu a putut trece de sulurile de zapada de pe o distanta de 20-30 de metri. Masina a fost imediat trimisa la o alta urgenta. Dupa-amiaza, in zona a ajuns o autofreza de putere, insotita de un autogreder si un camion cu material antiderapant care au reusit sa strapunga blocajul din zona satului Ciocani. In acelasi timp, o alta autofreza de la LDP a actionat la Puesti-Dragomiresti, acolo unde au fost semnalate probleme deosebite din cauza vintului care a suflat cu viteze de 80 de kilometri la ora. Pe drumurile nationale, ieri mai multe masini de tonaj, cu lama, au patrulat nonstop si au intervenit in zonele unde s-au format suluri de zapada. Ofiterul de serviciu de la Sectia Drumuri Nationale Birlad ne-a informat ca "se circula in conditii de iarna, iar vintul bate in rafale, care aduce in drum zapada si pamint de pe terenurile arate. Am inregistrat mai multe zone in care s-au format suluri de 20-30 de centimetri. Acolo am actionat in regim de urgenta cu masinile de mare tonaj, cu lama, care au indepartat operativ toate situatiile. La noi, la drumuri nationale, se lucreaza de la ora 0.00, in regim nonstop, si vom sta pe sosele atit timp cit va fi nevoie, mai ales ca am primit apeluri din mai multe zone, cum este cazul localitatilor Popeni, Solesti, Dragomiresti. Stam cu masinile in patrulare cit timp este nevoie".

Zeci de TIR-uri, blocate in Vrancea

Si vrincenii au avut parte de doua zile de iarna grea. Circulatia rutiera a fost paralizata de nametii viscoliti. Ieri dupa-amiaza, 15 drumuri judetene erau inca blocate, zeci de localitati raminind izolate. Pina la incetarea vifornitei, utilajele Societatii de Drumuri si Poduri Vrancea nu au putut face fata sulurilor de zapada care s-au strins pe sosele si au intervenit doar in cazul masinilor blocate in nameti sau pentru accesul ambulantelor. In unele zone, troienele au atins chiar si doi metri inaltime. Peste 20 de TIR-uri au fost oprite la intrarea in Focsani si alte 50 in zona Tisita din cauza blocajelor de pe soseaua E 85. Politistii spun ca i-au obligat pe soferi sa ramina in Focsani pentru a evita blocajele.
Inghetati de frig, fara bani si fara mincare, soferii patrulau ieri pe linga masini. "Stau in masina de simbata seara, de la ora 19.00. Nu mai am nici bani, nu mai pot sa dau drumul nici la caldura. La cum merge treaba cred ca vom mai sta aici vreo doua zile", ne-a spus Sorin Birladeanu, un sofer bucuresteani.

Constanta este paralizata de viscol

Ieri, la prinz, in judetul Constanta toate drumurile comunale si judetene erau inchise din cauza nametilor, desi utilajele actionau de peste 12 ore. Drumul national 2A Constanta-Hirsova a fost blocat. Patru sate au ramas in bezna din cauza avarierii unor linii de medie tensiune, iar echipele de la Electrica actionau pentru remedierea defectiunilor. Zeci de sate erau izolate de nameti. Ambulantele au pornit la drum doar insotite de utilajele de deszapezire. O masina a Salvarii care fusese solicitata de un bolnav din Cogealac a ajuns la destinatie dupa sapte ore. O autospeciala a pompierilor care urma sa intervina pentru stingerea unor sire de paie la Biruinta a ramas blocata, fiind scoasa din nameti cu ajutorul politiei si al unui utilaj de la drumuri.

Zeci de autoturisme s-au blocat pe drumurile judetene in zona Medgidia spre Pestera, Valea Dacilor, Ciocirlia sau spre Gura Dobrogei. Multi conducatori auto erau tineri si se indreptau spre discoteca. Trei inmormintari au fost anulate in localitatile Zorile si Adamclisi. Ieri la prinz, politia din Constanta interzicea autoturismelor sa porneasca la drum. In oras se inregistrasera deja peste 50 de tamponari. Din cauza furtunii si a vintului violent care sufla cu aproape 100 km/ora, porturile de la Marea Neagra si Canalul Dunare-Marea Neagra au fost inchise, inca de simbata seara, din dispozitia Autoritatii Navale Romane. O barja acostata in dana 97 a Portului Constanta s-a desprins de la chei si a lovit un slep german. Nu au fost semnalate victime omenesti. Pe digul de est al portului de agrement Tomis citiva tineri au parcat masina prea aproape de mal, iar aceasta a fost impinsa de vintul puternic si a cazut in mare. Teribilistii s-au salvat in ultima clipa. Proprietarul care le imprumutase autoturismul incearca acum sa-l recupereze din mare cu ajutorul politistilor, dar actiunea este aproape imposibil de finalizat din cauza furtunii.

Doljul, invins de zapada

Din cauza ninsorii cazute din belsug in ultimele doua zile, majoritatea drumurilor din judetul Dolj au devenit impracticabile. In aceeasi situatie dezastruoasa se aflau ieri si multe dintre strazile Craiovei. Noul primar, Antonie Solomon, a picat la primul examen: municipalitatea a pierdut razboiul cu zapada. Chiar si pe marile bulevarde, in unele locuri, autoturismele mergeau bara la bara. In judet, doar pe drumurile care duc in porturile Bechet si Calafat se puteau vedea masinile de deszapezire. Celelalte sosele judetene erau inghitite de troiene. Astfel, multe dintre comunele dolejene, unele situate chiar la citiva kilometri de Craiova, sint rupte de lume.
Comuna Virvoru de Jos era acoperita de zapada. O ambulanta a avut nevoie de citeva ore sa dea curs unei solicitari din localitate. O tinara insarcinata ceruse ajutorul medicilor. Pina la sosirea echipajului, Dana a nascut acasa, asistata de mama sa. Proaspata mamica a ajuns la spital citeva ore mai tirziu. Pina la ambulanta, ea si baietelul in virsta de citeva ore au fost transportati de catre sotul ei cu o sanie. Cadrele medicale au declarat ca atit femeia, cit si nou-nascutul sint in afara oricarui pericol.

Galatiul sub nameti

Iarna a ingropat sub nameti si judetul Galati. Ninge de ore in sir, iar utilajele par ca nu mai fac fata, desi frezele au fost puse in functiune inca de simbata noaptea. Din cauza viscolului vizibilitatea este extrem de redusa, iar sute de galateni care aveau programate deplasari in alte orase si-au aminat plecarile pentru ca nu se poate circula.
Ninsorile abundente au dus la blocaje pe drumurile publice, mai ales in centrul si nord-vestul judetului. Ieri, la prinz, erau blocate mai multe sectoare de pe drumurile judetene 261 Cuca-Baleni, 255 Rediu-Cuca, 253 Baleni-releul de televiziune, 252 Virlezi-Corni, 252F Nicoresti-Buciumeni si 252G Tepu-Nicoresti. Se circula anevoios pe mai multe sectoare de drumuri judetene, in zona Slobozia Conachi-Smirdan si Nicoresti. Patru autofreze, 20 autogredere si alte utilaje actionau pentru deszapezirea soselelor. Pe drumurile nationale, sectoarele galatene, se circula cu dificultate. Ieri s-a actionat cu opt autobasculante cu lama si cu doua utilaje specializate. Bacul care face legatura intre cele doua maluri ale Dunarii efectua o cursa la doua ore, fata de o cursa pe ora cum este programul obisnuit.
Oficialii Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos au declarat ca pe sectorul Galati-Braila toate navele sint in siguranta si ca nu exista probleme deosebite. Viscolul foarte puternic face imposibila circulatia rutiera in afara localitatilor.

La schi prin tunel de zapada

In Caras-Severin se circula cu greutate mai ales spre statiunile montane Semenic si Muntele Mic, unde a nins nonstop in ultimele doua zile. Pina la Prislop (n.r. - de unde incepe urcarea spre platoul montan) se circula fara probleme. "Eu sint acum in apropiere de Valiug, si spre munte se circula, in conditii de iarna, dar pe ambele benzi. In rest, nu au fost probleme pe nici unul dintre drumurile judetene, desi nu s-a oprit ninsoarea de vineri", a declarat Valentin Rusu, seful Directiei de Drumuri Judetene Caras-Severin.

Patronii hotelurilor si cabanelor de pe Semenic nu s-au mai plins iarna de lipsa masinilor care sa taseze zapada ori sa faca drumul accesibil turstilor. "E o zona unde se circula spre munte printr-un tunel de zapada, dar drumul e largit bine. Nici vara nu se circula asa de bine. Oficial, stratul de zapada e de 1,16 m, dar ajunge, in locurile unde e viscolita, la trei-patru metri", a precizat Ion Birta, patronul unui complex de vile de pe muntele Semenic.

Lanturile antiderapante, obligatorii pentru masinile grele

Soferii masinilor de mare tonaj sint sfatuiti de reprezentantii Directiei Politiei Rutiere sa nu plece la drum fara lanturi antiderapante, in conditiile in care majoritatea soselelor sint acoperite cu polei sau zapada. Potrivit politistilor, zonele cele mai afectate de viscol sint cele din sudul tarii.
In acelasi timp, politistii de frontiera au anuntat ca, printr-un ordin al Ministerului Transporturilor,
TIR-urile cu masa mai mare de 12 tone pot intra in tara doar prin punctele de frontiera Bechet, Portile de Fier I, Calafat, Giurgiu, Ostrov, Negru-Voda, Vama Veche, Galati, Oancea, Albita si Sculeni.

Opt drumuri nationale blocate

Din cauza stratului gros de zapada, autoritatile au intrerupt circulatia pe DN 2, DN 22, DN 31, DN 41, DN 67, DN 22, DN 2B si DN 2C. In acelasi timp, a fost blocat si drumul european 85, unde stratul de zapada a atins 40 de centimetri, iar vizibilitatea este extrem de redusa. Autoritatile locale din Slatina, Tulcea, Lugoj, Medgidia si Constanta, care sint in situatie de criza, au cerut sprijinul Jandarmeriei pentru deszapezire.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.