In zona Garii de Nord din Bucuresti, chiar vizavi de Hotelul „Ibis“, doua constructii din perioada interbelica sunt o amenintare la viata trecatorilor din zona sau a soferilor care isi parcheaza masinile pe trotuarul din fata lor.

Aici ne referim la ruinele Hotelului "Oltenia", unul dintre cele mai cunoscute din Capitala, inainte de ‘89, si la fostul Cinematograf "Feroviar".

Zidul exterior al "Cinematografului Feroviar" se poate prabusi oricand pe Calea Grivitei sau pe Str. Buzesti

In momentul de fata, din gloria de odinioara a celor doua constructii nu au mai ramas decat niste grinzi de lemn si beton, care se sustin parelnic una pe alta, cateva scari intrerupte brusc la jumatate si cateva cabluri electrice iesite, la insistentele hotilor de fier vechi, din peretii subrezi. Situatia actuala a celor doua cladiri inalte de cativa zeci de metri dateaza de cel putin 12-13 ani. De atunci, nimeni nu s-a mai ocupat de ele! Aceasta, deoarece, pe de o parte, hotelul a fost cumparat de un particular care a hotarat sa-l lase in paragina, iar pe de alta parte pentru ca cinematograful a fost preluat de RomaniaFilm, fara a avea un plan clar in ceea ce-l priveste.

In decursul anilor, cu "ajutorul" hotilor si vagabonzilor care s-au aciuat printre ruine, s-a ajuns la situatia ca acum, tonele de beton si caramida care se ridica amenintator pe Calea Grivitei sa fie pe punctul de a se prabusi peste sosea si chiar peste casele construite pe partea cealalta a lor. In acest caz, inconstienta proprietarilor, care au mirosit o afacere buna cu terenul pe care sunt amplasate ruinele, este dublata de cea a autoritatilor care nu au luat nicio masura, nici macar de a imprejmui locul sau de a monta indicatoare de avertizare asupra pericolului de moarte pe care cele doua constructii il reprezinta. Aici, raspunsul oferit ieri de reprezentantii Primariei Sectorului 1, nu mai lasa loc de niciun comentariu: "Daca sunt in proprietate privata, inseamna ca nu ne apartin; deci, noi ce putem sa facem?".

Rromi si poze erotice printre ruine interbelice

Ruinele cu pricina par, totusi, sa intereseze pe cineva! In decursul anilor, ignorand pericolul prabusirii structurilor, doua echipe de filmare din strainatate au turnat mai multe scene din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, decorul fiind unul perfect realist pentru acea perioada. Ceva mai tarziu, nici cei de la o revista cu profil erotic nu au trecut indiferenti fata de cazaturile din Calea Grivitei, inca o data locul fiind folosit pentru realizarea mai multor pictoriale fierbinti. Intre timp, cele sase etaje ale Hotelului "Oltenia" si ce a mai ramas din Cinematograful "Feroviar" sunt bantuite de homeless-ii din Gara de Nord.

Alaturi de ei, aici isi mai duc traiul vreo doua familii de rromi care au venit cu caruta cu coviltir pana la marginea comunei Pantelimon si apoi pe jos, pana in centru. Capul familiei, un tuciuriu mai in varsta, ne-a spus ca ei stau aici de aproape doi ani. "Ne-am facut si o casuta, avem si apa.... Focul il facem aici, in spatele zidului. Noua ne place, ca nu ne deranjeaza nimeni. Dar nici noi nu deranjam! Mergem la cersit, castigam, venim aici la hotel si mai facem mancare... Doar groapa asta de gunoi din fata ne omoara, ca aici vin toti de pe Grivita si arunca tot ce mai are ei prin casa!", se lamenteaza nea Fanel.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.