Pentru a se descurca, farmaciile vor fi nevoite sa comercialieze si cosmetice sau parafarmaceutice

Numerosi farmacisti din Bucuresti si din alte judete ale tarii si-au exprimat, telefonic, la Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR), nemultumirea fata de ''rezultatul'' negocierilor cu Casele de asigurari de sanatate in ceea ce priveste adaosurile comerciale pentru eliberarea medicamentelor in cazul a 11 boli cronice.

''In Bucuresti, si nu numai, adaosul comercial pentru cele 11 boli cronice este de zero la suta. De anul trecut si pana acum au fost doar patru boli cronice, iar adaosurile aprobate de Casele de asigurari de sanatate si practicate de farmacisti au fost de 5-7 la suta. Acum, spre exemplu, la negocierea care a avut loc la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, pentru farmaciile din Capitala, in cazul medicamentelor pentru cele 11 boli cronice s-a stabilit adaos comercial de zero la suta. Aceasta din cauza ca au existat cativa farmacisti care au acceptat acest adaos.

Astfel, majoritatea farmacistilor au semnat pentru adaos zero la suta in speranta ca un pacient cu o boala cronica, in momentul in care va intra intr-o farmacie, va lua gratuit medicamentele pentru boala sa, si, in plus, va cumpara si alte produse'', ne-a declarat Dragos Dinu, presedinte al grupului A&D Pharma. Potrivit lui Dinu, ''in aceste conditii exista riscul ca farmaciile care nu comercializeaza, pe langa medicamente, si cosmetice sau parafarmaceutice sa se descurce foarte greu, fiind chiar posibil sa dea faliment''. In acelasi timp, acesta spune ca ''mai exista riscul ca, la sfarsitul trimestrului doi al acestui an, dupa ce farmaciile isi vor face un bilant al cifrei de afaceri pe primele sase luni, farmacistii sa ia decizia scumpirii OTC-urilor, unde ei au libertatea de a fixa adaosurile comerciale. In acelasi timp, farmacistii vor incerca sa incheie contracte doar cu producatorii si distribuitorii care practica cele mai mici preturi, astfel incat sa ramana si ei cu un profit rezonabil in urma comercializarii de OTC, cosmetice si parafarmaceutice''.

Farmacistii vor iesi in pierdere

Si Clara Popescu, vicepresedintele CFR considera ca ''farmacistii care au facut contract cu casele de asigurari de sanatate si pentru eliberarea medicamentelor necesare celor 11 boli cronice vor iesi in pierdere, in conditiile in care adaosul comercial este de zero la suta. Ce profit poti avea cand cumperi cu 2 lei si primesti de la casa de asigurari tot 2 lei? Cu ce platesti utilitatile si salariile angajatilor? ''. In opinia sa, ''intrebarea care se pune este de ce au acceptat farmacistii din Bucuresti si din alte judete un asemenea adaos comercial''.

CFR a cerut in teritoriu valoarea adaosurilor comerciale negociate

Cert este ca, la ora actuala, CFR a solicitat tuturor farmaciilor din tara situatia privind adaosurile pentru medicamentele eliberate in cazul celor 11 boli cronice: ''Am cerut fiecarui judet sa ne trimita, pana la inceputul saptamanii viitoare, care este valoarea adaosului comercial si sa ne precizeze daca cineva a facut presiuni asupra farmacistilor pentru a accepta adaosurile respective. Astfel, vom vedea daca farmacistii au acceptat de bunavoie adaosurile sau a existat altceva la mijloc. Cert este ca nu in toate judetele adaosul este de zero la suta''.

Aceasta a adaugat faptul ca ''nici o farmacie care are contract cu Casele de asigurari de sanatate pentru compensate si gratuite nu este obligata sa se inscrie si la eliberarea de medicamente pentru cele 11 boli cronice''. Mai mult, ''medicamentele pentru cele 11 boli cronice reprezinta aproape 60 la suta din lista de compensate si gratuite. Daca 60 la suta din aceste medicamente le eliberezi cu adaos zero la suta, unde este diferenta de bani din care o farmacie poate supravietui?'', se intreaba farmacistii.

Potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, bolile cronice pentru care s-a negociat adaosul comercial la medicamente sunt: starile post-transplant, hepatitele cronice B si C, ciroza hepatica, poliartrita reumatoida si artropatia psoriazica, spondilita anchilozanta, bolile psihice, dementele, procedurile interventionale percutante dupa implantarea de stent, boala Gaucher, bolile oncologice - pentru tratamentul adjuvant cu analgezice - si accidentul vascular cerebral ischemic, inclusiv cel tranzitoriu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.