Apa de la robinetele bucuretenilor nu e bun de but. A recunoscut ieri chiar ministrul Mediului, Sulfina Barbu, care a gsit i o scuz: sistemul de conducte vechi de jumtate de secol.

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, le recomand bucuretenilor precauie in consumul apei potabile, pe motiv c, dei calitatea apei la staiile de tratare corespunde normelor UE, aceasta nu ajunge la consumatori cu aceleai caliti, din cauza infrastructurii invechite.

"Trebuie s fim precaui in consumul apei potabile, preferabil ar fi chiar s o fierbem i s o rcim inainte de a o bea. (...) Apa are parametri perfeci atunci cind iese din staiile de tratare, ins, din cauza instalaiilor invechite, nu mai are aceeai calitate atunci cind ajunge la robinetele consumatorilor", a declarat ieri Sulfina Barbu.

Sulfina Barbu - care a fost ef al Direciei de mediu Bucureti pin la numirea in postul de ministru - a adugat c, in anumite blocuri, evile pentru apa potabil sint ruginite, iar unele chiar "inepate", existind pericolul ca, pe traseul de la staiile de tratare pin la consumatori, s se infiltreze substane nocive.
"In peste jumtate din Bucureti, infrastructura este mai veche de 40 de ani, iar in centrul Bucuretiului exist conducte vechi chiar de 60 de ani. De aceea nu garantm pentru meninerea calitii apei atunci cind circul pe astfel de conducte", a completat Sulfina Barbu.

S schimbm evile pin in 2018

Ministrul a mai amintit c Romania a solicitat i obinut, in urma negocierilor pentru capitolul Mediu de aderare la Uniunea European, cea mai lung perioad de tranziie dintre cele solicitate (pin in anul 2018 - n.r.), tocmai pentru a-i rezolva problemele legate de calitatea apei i de alimentarea cu ap.

Rzvan Murgeanu, primarul general interimar al Capitalei, a declarat ieri c apa care curge la robinetele bucuretenilor este pur din punct de vedere microbiologic, chiar dac reelele de distribuie a apei sint invechite. Primarul interimar a adugat c, in timp, neinlocuirea reelelor de distribuie a apei le va genera probleme bucuretenilor. "Reeaua de distribuie a apei este ieit din uz, in mare parte. Inlocuirea conductelor - care este unul dintre obiectivele principale prevzute in contractul de concesiune a Serviciului de ap i canalizare - necesit ins timp. Deocamdat, mai este timp pentru a remedia aceast problem, ins unul destul de scurt", a adugat Murgeanu.

Reeaua de distribuie a apei din Bucureti se intinde pe 2.756 de kilometri, peste trei sferturi reprezentind reelele de distribuie a apei potabile (2.081 de kilometri). Aproape jumtate din reeaua de distribuie are o vechime mai mare 60 de ani. De asemenea, 40% din reeaua de canalizare a oraului (2.541 de kilometri de conducte) are durata de exploatare expirat.