In loc s aib acces la laboratoarele de informatic din coli, elevii sint nevoii s mearg la Internet caf. Pe de alt parte, profesorii nu tiu s lucreze cu computerul, motiv pentru care nu folosesc laboratoarele de informatic in predarea leciilor. Acestea sint concluziile la care au ajuns mai muli profesori universitari i reprezentani ai inspectoratelor colare.

Peste 80 de milioane de dolari, aceasta este suma pe care statul roman a investit-o in ultimii trei ani in informatizarea liceelor i in pregtirea profesorilor pentru a preda cu ajutorul computerului. De poman, susin reprezentanii inspectoratelor colare. "Exist reele de calculatoare in coli i licee, dar ele sint inchise mai tot timpul, iar elevii merg la Internet caf s lucreze pe PC. Din aceast motiv i din cauza programelor neadecvate din coli, banii investii in informatizarea colilor se vor duce pe Apa Simbetei, fiindc viaa unui calculator este de trei-cinci ani", a declarat pentru Rompres profesorul universitar Mihai Jalobeanu, de la Universitatea "Vasile Goldi" din Arad, prezent la sfiritul sptminii trecute la seminarul "Resurse IT in educaie", desfurat la Focani.

Diferene intre raportrile ministerului i starea de fapt

Participanii la seminarul organizat de Inspectoratul colar Vrancea au ajuns la concluzia c profesorii de alte specialiti decit informatica care nu tiu s lucreze cu un calculator reprezint cea mai mare piedic in introducerea e-learning-ului (n.r. - predarea leciilor cu ajutorul computerului). "Din discuiile cu profesorii i cu elevii prezeni, a reieit o mare diferen intre raportrile i studiile oficiale efectuate la comanda MEC i starea de fapt. Asemenea raportri 'fals pozitive>> ascund, de fapt, problemele reale din sistem, cum ar fi procesul insuficient de instruire i de implicare a profesorilor in proiect i lipsa de transparen a cheltuirii fondurilor publice, care nu permit in consecin implementarea unor contramsuri eficiente", se arat intr-un comunicat al Inspectoratului colar Vrancea.

La rindul su, Radu Jugureanu, reprezentantul Siveco Romania, firma care s-a ocupat de informatizarea liceelor, a prezentat o statistic din care rezulta c, in 2000, 7% dintre profesori tiau s lucreze cu PC-ul, in timp ce la finele lui 2004 rata crescuse la 20%.

Emil Onea, inspectorul de informatic din cadrul Inspectoratului colar Vrancea, a cerut s li se dea liceelor libertatea de a alege programele informatice folosite. "Vrem libertatea de a alege ce programe vrem noi. Nu vrem comunism informatic", a spus Emil Onea.

Reprezentanii MEC, cei care au incheiat contracte de zeci de milioane de dolari cu firma Siveco pentru informatizarea liceelor, susin c proiectul este unul de succes. Dar, in acelai timp, recunosc faptul c 40% dintre profesorii care au urmat un curs de specializare pentru predarea leciilor cu ajutorul computerului au repetat procesul de iniiere, pentru c nu acumulaser cunotine. "20.000 de profesori au fost instruii pentru a folosi sistemul e-learning. Peste patru sptmini, o alt echip va merge s evalueze cunotinele profesorilor", ne-a declarat Traian Ionescu, director pentru informatizare in cadrul MEC.