Inca de pe acum, parintii cauta pentru toamna un loc la gradinite ca micutii lor sa nu se numere printre cei aproximativ 10.000 de prescolari care ramin anual pe dinafara in Bucuresti.

Parintii au inceput deja sa ia cu asalt gradinitele, desi inscrierile pentru anul scolar 2006-2007 nu au inceput inca. "De pe acum, parintii fac presiuni asupra gradinitelor. Locurile sint putine si o sa fie o nebunie", a spus Elena Ciausu, inspectorul general al sectorului 3. De exemplu, in sectorul 4, potrivit unui studiu demografic, pentru anul scolar 2006-2007 se asteapta la peste 7.300 de cereri de inscriere, in timp ce gradinitele dispun doar de 3.880 de locuri.

"Sint foarte multi copii cu virste cuprinse intre 1 an si 3 ani, si ne asteptam ca parintii sa-i inscrie la gradinita", a spus Melania Ciobotaru, inspector scolar al sectorului 4. Ministerul Educatiei a stabilit ca perioada legala de inscriere pentru prescolari sfirsitul lunii august sau inceputul lunii septembrie. Insa majoritatea gradinitelor din Capitala vor incepe inscrierile inca de luna aceasta, continuind cu mai.

"Luna viitoare va fi perioada de reinscriere. Imediat dupa asta vor incepe inscrierile pe locurile ramase", a adaugat Elena Ciausu. Aceasta a adaugat ca, potrivit legii, prioritate au copiii cu virste cuprinse intre 5 si 6 ani. "Acesti copii trebuie pregatiti pentru scoala, si intii ii luam pe ei in calcul".

10.000 de copii ramin pe dinafara

Problema gradinitelor supraaglomerate exista de aproximativ cinci ani. "In jur de 10.000 de copii de virsta prescolara nu se pot inscrie la gradinita anual, deoarece nu sint locuri suficiente", sustine Cristian Alexandrescu, inspectorul general al Municipiului Bucuresti. De exemplu, in sectorul 4 al Capitalei, unde sint 29 de gradinite de stat, in anul scolar 2005-2006 au fost peste 6.000 de cereri de inscriere, in timp ce gradinitele din acest sector nu dispun decit de 3.800 de locuri.

In sectorul 2, unde exista 41 de gradinite, lucrurile stau putin mai bine. Si aici numarul cererilor depaseste cu 2.000 numarul de locuri, insa inspectorul scolar al acestui sector, Gherghina Fleisch, a declarat ca, pe parcursul anului de studiu, directorii de gradinite au reusit sa primeasca toate cererile depuse de parinti. "In general, gradinitele au facut fata cererilor masive si i-au primit pe toti cei care s-au adresat, insa in limite de timp.

Pe parcursul anului sint copii care se retrag si atunci se mai fac alte inscrieri", a adaugat Gherghina Fleisch. Cristian Alexandrescu a declarat ca nici gradinitele particulare nu pot face fata presiunii parintilor. "Ele doar mai absorb din numarul copiilor care sint de virste prescolare", a adaugat Ciobotaru Melania.

O educatoare la 30 de copii

Desi legea nu permite ca o grupa sa cuprinda mai mult de 20 de copii, gradinitele din Capitala sint nevoite sa formeze grupe de 35 sau 40 de copii, pentru a acoperi cit de cit solicitarile parintilor. "Noi sintem obligati, pentru a face fata cererilor foarte multe, sa punem mai multi copii in grupa decit este permis", a declarat inspectorul general al Municipiului Bucuresti, Cristian Alexandrescu. Mariana Peli, educatoare la Gradinita nr. 38, a adaugat: "La un control al SANEPID-ului am fost avertizati sa nu mai primim atitia copii intr-o grupa. Spatiul este mic si nu este deloc igienic pentru cei mici. Totodata, din cauza numarului mare de copii intr-o grupa, educatoarele sustin ca nu pot acorda atentia necesara fiecaruia".

Ar fi nevoie de un om care sa se ocupe de copii, un fel de infirmiera. Se cere educatie centrata pe copil, insa in ritmul asta nu se poate. Daca unul dintre micuti se loveste sau are nevoie de ceva, eu trebuie sa ma ocup de el si sa-i las pe ceilalti 30 singuri", explica Gherghina Simionescu, educatoare la grupa mica, Gradinita nr. 52 din sectorul 1.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.