Putini romani stiu ca, de anul trecut, Guvernul a stabilit ca toti cei care isi uda gradinile sau propietatile aflate in camp trebuie sa plateasca o "contributie specifica".

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 73/2005 s-a stabilit ca apa din subteran este considerata rezerva strategica. Drept urmare, pe langa utilizatorii industriali, toti cei care folosesc apa la alimentarea unor localitati sau la irigatii trebuie sa plateasca 45 de lei noi pentru fiecare 1.000 de metri cubi folositi.

In aceeasi situatie sunt si cei care uda gradinile sau terenurile agricole aflate in camp. Nu se aplica, in schimb, celor care scot apa din putul din curte si care o folosesc pentru uz personal. Cert este ca aceasta "contributie specifica", cum este denumita de legiuitori, nu poate fi controlata in totalitate. "Este o lege pe care trebuie sa o respectam. Nu putem controla, insa, toate campurile pe care se afla puturi folosite la udatul terenurilor agricole", ne-a precizat Victor Popescu, director in cadrul Regiei Autonome Apele Romane. Acesta ne-a mai precizat ca Ordonanta a fost aprobata prin Legea 400/2005 si are ca scop limitarea sau, mai exact, un control al consumului de apa din panza freatica.

"Mai trebuie sa ne ia taxa pe aerul respirat"

In ordonanta in cauza nu este prevazuta o anumita adancime a putului sau a sursei de apa. Fata de aceasta situatie, ne-a interesat sa aflam reactia locuitorilor. Majoritatea sustin ca "au innebunit astia de la Guvern daca ne cer si taxa pe apa".

"Mai trebuie sa ne ceara si taxa pe aerul respirat si gata", ne-a spus, revoltat, un locuitor din comuna 1 Decembrie, judetul Ilfov. "Pai, cu ce sa ud gradina daca nu cu apa", a adaugat revoltata sotia acestuia. La randul lui, primarul acestei comune, Ilie Stan, ne-a confirmat ca "pentru cele trei puturi de apa pe care le-am avut pana acum pentru alimentarea localitatii plateam sapte milioane de lei vechi pe luna". "Noua statie pe care am pus-o in functiune si care va alimenta aproape toata comuna cu apa are cinci puturi. Deci alti bani, alta distractie", a mai precizat edilul din 1 Decembrie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.