De la Moldova Noua si pana la Ostrovul Mare, pe o intindere de aproape 200 de kilometri, malurile Dunarii sunt macinate de parca le-a trecut cineva prin sita.

Colmatarea lacurilor de acumulare poate afecta, in timp, hidrocentralele de la Portile de Fier

De cum intra fluviului in tara si pana la Ostrovul Mare unde se afla Hidrocentrala Portile de Fier II, malul stang al Dunarii este macinat de asa-zisul "efect de val" si de scurgerile de suprafata. Singurele lucrari prevazute in proiectul de aparare a malului Dunarii care s-au executat sunt niste impaduriri.

Politicienii se inghesuie sa viziteze mirifica zona a Clisurii Dunarii si, de fiecare data, promit ca vor gasi finantare pentru ameliorarea eroziunii malurilor, dar si pentru decolmatarea periodica a lacurilor. Pana se vor tine de cuvant, Clisura seamana, pe alocuri, cu gropile de pe Luna. In lipsa unui proiect de consolidare a malului fluviului si de combatere a colmatarii, toate raurile si paraiasele aduc cu ele zeci de mii de tone de aluviuni.

Lacul Bahna si lacul Orsova aproape ca, nu se mai deosebesc, in aceste zile, de uscat. Raurile Cerna si Bahna descarca in lacuri aluviuni, ce depasesc patru-cinci metri inaltime.

Dunarea amenintaorasul Cernavoda

Dunarea a depasit ieri cota de atentie in mai multe zone din judetul Constanta, autoritatile luand masuri pentru prevenirea inundatiilor. Fluviul a depasit cu 12 centimetri cota de atentie la Cernavoda, cu 41 de centimetri la Harsova, iar la Ostrov cu 70 de centimetri.

In zona Harsova-Ciobanu au fost inundate 50 ha de teren langa fosta orezarie, iar terasa Seimeni este acoperita cu apa pe o suprafata de trei ha. La digul Rasova au fost transportati 50 saci cu pamant pentru ridicarea digului pe o suprafata de 40 metri.

Inundatiile au afectat si cateva sate din judetul Bacau, mai multe podete fiind distruse in urma cresterii debitului raului Trotus. Aproximativ 2.000 locuitori din comuna Agas au ramas izolati.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.