Romanii sunt campioni mondiali la dat mita, dupa cum arata un sondaj de opinie - Barometrul Global al Coruptiei - efectuat in 64 de tari de pe toate continentele. Potrivit sondajului, publicat de BBC, la nivel mondial, 10 la suta din populatie recunoaste ca a dat mita in ultimele 12 luni, pe cand in Romania ponderea este mai mult decat dubla, ajungand la 25 la suta. Pe o scara a coruptiei de la 1 la 5, populatia din cele 64 de tari a identificat partidele politice (4,0), Parlamentul (3,7), Politia (3,6) si autoritatile fiscale (3,6) drept institutiile cele mai afectate de coruptie, in Romania perceptia fiind similara.

Cu toate acestea, in mod paradoxal, romanii sunt optimisti, astfel ca 37 la suta au declarat ca, in urmatorii trei ani, coruptia va scadea si numai 26 la suta au spus ca va creste. Media globala arata ca doar 17 la suta din persoanele chestionate cred ca fenomenul coruptiei se va diminua, in timp ce 45 la suta spun ca va creste.

Barometrul Global al Coruptiei a fost realizat de Gallup International, la cererea organizatiei Transparency International, in perioada iunie-septembrie, pe un esantion de 50.000 de persoane, dintre care in Romania 1.039 respondenti, marja de eroare fiind de 2,9 la suta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.