Folosirea incorecta a iPod-urilor si a MP3 playerelor, adica ascultarea muzicii cu sonorul foarte tare, ar putea afecta serios auzul, potrivit unui studiu.
Paul R Kilny, cercetator la Universitatea din Michigan, a declarat ca aparatele de acest tip nu sunt ele insele daunatoare, doar folosirea lor necorespunzatoare este. iPod-urile si MP3 playerele sunt usor de transportat, confortabile de pus in ureche. Asta inseamna ca tentatia sa fie folosite timp de multe ore pe durata unei zile este foarte mare, iar acest lucru poate duce la pierderea auzului. Daca zgomotul de fond si conversatiile din jur sunt blocate, asta inseamna ca sonorul este prea mare. Kilney a indicat faptul ca, pe viitor, aceste dispozitive ar putea fi dotate cu lumini de avertizare care sa se aprinda cand se atinge un numar de decibeli periculos.

"Asociatia consumatorilor de electronice (CEA) recomanda evitarea expunerii la zgomote mari pentru timp indelungat. Ascultati muzica la nivelele rezonabile si evitati expunerea indelungata", recomanda Jennifer Boone, purtatoare de cuvant a CEA. Expunerea la zgomote mari poate duce la deteriorarea tesutului moale din ureche, cauzand pierderea auzului. Circa zece milioane de americani sufera de o astfel de afectiune, potrivit Academiei Medicilor din America. Studii anterioare au aratat, de asemenea, ca zgomotele mari pot duce la tinita, o afectiune a urechii care provoaca pacientului senzatia ca aude un suierat ascutit. Asociatia Americana pentru Tinitus crede ca 90% dintre bolnavii diagnosticati cu acesta afectiune, si-au deteriorat singuri, la un anumit nivel, auzul. Grijile fata de MP3 playere sunt diferite de cele exprimate in trecut fata de cd- playere portabile pentru ca acestea erau prea grele pentru a-l insoti pe posesor peste tot. In schimb, dispozitivele tot mai mici din ziua de azi incurajeaza acest tip de comportamnet periculos pentru auz.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.