In gospodariile romanesti se gateste in medie cinci zile din sapte. In special femeile stau la cratita. Asta nu pentru ca romanii ar da buzna prea des in restaurante sau ar minca semipreparate, ci din lipsa timpului. Mai putin de jumatate dintre romance (43%) gatesc in fiecare zi, iar 35% gatesc la doua zile. Gatesc in special femeile intre 30 si 54 de ani. In doar 9% dintre gospodarii femeia e inlocuita de barbat in fata aragazului. Comparativ cu celelalte tari, media de cinci zile, cit stau romancele in bucatarie, este considerata mica, dar destul de intilnita la populatia tinara din toata lumea. Pensionarii insa tind sa gateasca in fiecare zi, atit in Europa de Vest cit si in SUA.

Singurul popor care gateste in fiecare zi, indiferent de media de virsta, este cel italian. Pentru ca prefera mincarea proaspata, 90% dintre peninsulari isi gatesc in casa, in fiecare zi. Iar in Anglia, Danemarca, Olanda, Finlanda si SUA barbatii sint cei care gatesc mai des decit partenerele lor.

Mincarurile traditionale, periculoase

Trei din cinci subiecti intervievati recunosc faptul ca mincarurile traditionale romanesti sint cele mai periculoase pentru silueta, totusi mincarea gatita este preponderent cea traditionala si numai 10% dintre romani au apelat la o dieta in ultimii doi ani ca sa mai dea jos kilogramele. Numai o treime dintre cei care au incercat au si reusit.

Ca pozitie in clasamentul mincarurilor grase, insa, ne situam abia pe locul cinci, dupa unguri, cehi, greci si americani. Romanii apreciaza ca intre cele mai putin grase mincaruri sint cele facute de italieni, nemti si chinezi. Pentru realizarea acestui studiu au fost chestionati subiecti cu virste peste 15 ani din 20 de tari, in perioada septembrie-octombrie 2005.

Dezinteresati de dieta

Citeste si:

Dieta este o incercare abordata in special de femeile din mediul urban, indiferent de virsta, iar succesul ei este invers proportional cu virsta celei care o incearca. Tinerilor le este mai usor sa slabeasca (patru din zece) si sa se mentina, in timp ce persoanele de peste 50 de ani slabesc mai greu (doi din zece). Ceva mai interesati de silueta lor sint finlandezii, olandezii, englezii si americanii (27-36%), in timp ce restul europenilor manifesta acelasi interes scazut (10-15%) ca si romanii fata de retinerea de la mincare. Toate procentele sint dublate in cazul femeilor din tarile amintite. Femeile manifesta peste tot un interes mai mare pentru diete decit barbatii.

Inaintea rusilor, la tarie

In general, romanii beau apa sau sucuri la masa, insa barbatii o mai dau si pe bauturi alcoolice din cind in cind. 18% dintre romanii de la oras beau sucuri naturale la masa de prinz, iar 15% dintre cei de la tara prefera sucurile acidulate. Unu din cinci barbati consuma frecvent bere la masa de prinz si tot unu din cinci bea vin, in timp ce femeile prefera sucurile sau cafeaua. 11% dintre romani consuma frecvent bauturi alcoolice tari la masa de prinz.

La acest capitol ii devansam puternic pe bulgari (3%) si pe rusi (2%). In privinta sucurilor, bem la fel de mult ca si ceilalti europeni din est, putin mai mult decit vesticii, iar la consumul de bere ne intrec doar cehii, suedezii si austriecii. La consumul de vin ne apropiem vertiginos de obiceiurile vesticilor, care consuma frecvent la masa de prinz un pahar cu vin. In privinta cafelei baute la masa de prinz, ne devanseaza rusii si cehii.