''Cati dintre cei care fumeaza stiu insa ca fumatul este, de fapt, o boala? Foarte putini... Ceea ce nu stie de obicei fumatorul, este faptul ca nevoia de a aprinde o tigara este, de fapt, manifestarea unei boli: dependenta de nicotina. In conformitate cu clasificarea internationala a bolilor a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, nicotina intruneste criteriile unei substante ce determina dependenta, adica este un drog, iar dependenta nicotinica ce apare ca urmare a consumului de tutun este o tulburare mentala si comportamentala'', precizeaza dr. Ciobanu.

Aceasta explica faptul ca ''nicotina, livrata prin fumul de tutun, ajunge in 6-7 secunde la creier, unde determina secretia de dopamina, serotonina, noradrenalina, substante ce activeaza asa-numitul circuit al recompensei. Acesta este o retea de neuroni responsabila de producerea starii de satisfactie fizica si psihica, indiferent de stimul - alimentatie, sex, alte droguri. In timp, asocierea tigarii cu anumite momente si stari determina fumatorul sa reactioneze precum in experimentul lui Pavlov: apare stimulul, apare anticiparea recompensei si imediat actiunea pentru obtinerea acesteia - aprinderea tigarii. De aici si necesitatea compulsiva de a intra in posesia tutunului - obiectul care te face sa te simti mai bine, recompensat.

Dar tot aici isi are explicatia si instalarea sindromului de sevraj atunci cand fumatorul nu are la indemana tigari, trabuc sau orice alta modalitate de a-si administra imediat drogul: un semnal care nu este urmat de recompensa declanseaza frustrare. Acest semnal poate fi insa atat extern - ocaziile care nu merg fara o tigara, cat si intern - scaderea concentratiei sanguine a nicotinei sub nivelul care mentine activ circuitul recompensei''.

Fumatul este o boala

Dr. Magdalena Ciobanu mai atrage atentia asupra faptului ca ''in timp, se instaleaza dependenta de nicotina - adica boala codificata in clasificarea internationala a bolilor (ICD10) cu codul F17 . Timpul in care se instaleaza aceasta boala depinde de cantitatea de tigari fumata, de varsta de debut, de sex - la femei se instaleaza mai greu, dar si renuntarea este mai dificila - insa si de anumiti factori genetici - persoanele care au un defect la nivelul genei ce codifica citocromul P450, o proteina ce participa la degradarea nicotinei, fumeaza mai putin si renunta mai usor''.

Totodata, aceasta mai precizeaza ca ''studii recente au demonstrat faptul ca, la ambele sexe, consumarea a 1-4 tigari pe zi este asociata cu un risc semnificativ mai mare de deces in urma bolilor de inima, iar femeile sunt in mod special predispuse spre cancerul la plamani''. In acelasi timp, trebuie avut in vedere ca ''dependenta de tutun este o boala cronica si, ca orice boala, beneficiaza de tratament medicamentos si ingrijire din partea medicului''.

Testul Fagerstrm

Pentru a usura determinarea gradului de dependenta nicotinica a fumatorilor, prof. Karl Fagerstrm, din Suedia, a propus de mai bine de 15 de ani testul care ii poarta numele si care astazi este acceptat la nivel international ca instrument de evaluare obiectiva a dependentei nicotinice.

Cand fumati prima tigara dupa trezire?

In primele 5 minute = 3 puncte
6-30 minute = 2 puncte
31-60 minute = 1 punct
Peste 60 minute = 0 puncte

Este dificil sa nu fumati in locuri interzise?

Da = 1 punct
Nu = 0 puncte

La ce tigara renuntati mai greu?

Prima = 1 punct
La celelalte = 0 puncte

Cate tigarete fumati pe zi?

Sub 10 = 0 puncte
10-20 = 1 punct
21-30 = 2 puncte
peste 30 = 3 puncte

Fumati mai mult dimineata decat dupa-amiaza?

Da = 1 punct
Nu = 0 puncte

Fumati cand sunteti bolnav si trebuie sa ramaneti la pat o zi intreaga?

Da = 1 punct
Nu = 0 puncte

Incercuiti raspunsul corect si adunati punctele. In functie de punctajul obtinut la acest test, dependenta de nicotina poate fi:

Intre 0 si 3 puncte = dependenta mica
Intre 4 si 6 puncte = dependenta medie
Intre 7 si 10 puncte = dependenta severa