De 16 ani, populatia Romaniei este intr-o continua scadere, iar despre iesirea din aceasta situatie inca nu se poate discuta.

Migratia externa negativa, mortalitatea generala crescuta si natalitatea tot mai scazuta constituie principalele cauze care au dus la micsorarea si imbatranirea populatiei din Romania. Pentru a stabili masurile ce se impun a fi luate, Institutul National de Cercetari Economice, Centrul de Cercetari Demografice "Vladimir Trebici", cu sprijinul Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie au organizat o dezbatere stiintifica la care au participat mai multi specialisti.

Specialistii spun ca nu doar Romania se confrunta cu problema privind situatia demografica si ca toate tarile aflate in tranzitie economica si sociala traverseaza o astfel de criza. Insa unul dintre factorii specifici tarii noastre, de care ar trebui sa se tina cont, il reprezinta evolutiile care au fost consemnate in anii 1990, care isi aveau originea in demografia de politica pronatalista fortata a regimului comunist.

Scade populatia tanara si creste cea varstnica

La inceputul anului 2005, populatia Romaniei a fost de 21.658.500 locuitori, din care 10.561.700 barbati (48,8%) si 11.096.800 femei (51,2%). Din 1.000 de persoane adulte, 211 aveau peste 65 de ani, fata de 166, cat se inregistra in 1992. Imbatranirea demografica este mai vizibila in mediul rural, unde aproape 19% din populatia rurala a depasit varsta de 65 de ani si peste, in totalul populatiei feminine rurale ponderea femeilor de varsta a treia fiind de 21,7%. Si daca categoria "varstnica"a inregistrat in acest an 14,7%, fata de 11,0% in 1992, un fapt si mai ingrijorator il constituie reducerea populatiei tinere de 0-14 ani, de la 22,7%, in 1992, la 15,9% in 2005. De asemenea, comparativ cu acelasi an, cand erau de doua ori mai multe persoane in varsta de 15-64 ani decat persoane tinere si varstnice la un loc, anul acesta raportul s-a marit la 2,3 ori. Imbatranirea demografica este determinata in principal de scaderea natalitatii si de cresterea mortalitatii.

Bolile aparatului circulator si tumorile - principalele cauze de deces

In 2004 au fost 258.900 decese, cu 7.685 mai putine decat in 2003, rata mortalitatii ajungand la 11,9%. Chiar daca in ultimii doi ani numarul deceselor a scazut usor, aceasta componenta a reducerii populatiei este inca destul de ridicata. Principalele cauze le constituie bolile aparatului circulator si tumorile. Din totalul deceselor inregistrate in 2004, 78,5% au avut astfel de cauze. S-a ajuns la o situatie alarmanta, intrucat in tarile dezvoltate ele nu depasesc 30-40%, in timp ce la noi reprezinta doua treimi din ansamblul deceselor. In cazul copiilor din grupa de varsta 0-14 ani, cele mai multe decese au fost cauzate de leziuni traumatice si otraviri. Specialistii spun ca e important sa continuam reducerea mortalitatii, dar atrag atentia asupra faptului ca pe termen scurt o astfel de scadere nu va putea sa redreseze substantial reducerea declinului demografic.

Singura solutie: cresterea natalitatii

La ora actuala, natalitatea ramane singura componenta asupra careia se poate actiona cu rezultate eficiente. In anul 2004, aceasta rata a crescut, ajungandu-se la 10 nascuti-vii la 1.000 de locuitori. Cu toate acestea, numarul mediu de copii pe care i-ar naste o femeie in conditiile fertilitatii pe varste se afla sub valoarea care ar asigura simpla inlocuire in timp a generatiilor. Astfel, modelul de fertilitate din ultimii ani indica o scadere de un copil la o femeie. De asemenea, din 1995 a inceput sa creasca varsta medie a mamei la nastere. Tot mai multe cupluri amana aducerea pe lume a unui copil, astfel ca, in 2004, varsta medie a mamei a fost de 26,4 ani. In acelasi timp, a crescut si ponderea femeilor fara copii, precum si a copiilor nascuti in afara casatoriei. Astfel, peste un sfert din nascutii-vii din 2004 proveneau din afara casatoriei.

Previziunile specialistilor nu sunt deloc optimiste. Se preconizeaza ca ponderea populatiei de 65 de ani si peste va creste numeric pana in 2015, astfel ca in mai putin de doua decenii, fiecare al cincilea locuitor al Romaniei va intra in categoria "varstnicilor".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.