Comisia de cultura din Senat anunta ca obiective salvarea presei scrise, legea audiovizualului, TVR, scrie MEDIAFAX.

Mai multi membri ai Comisiei pentru cultura a Senatului s-au pronuntat, marti, pentru adoptarea de masuri legislative pentru sprijinirea presei scrise, pentru modificarea Legii audiovizualului, unii sustinand necesitatea sprijinirii industriei cinematografice sau amendarea Legii publicitatii.

Senatorul Gabriela Firea, membru al Comisiei pentru cultura, a declarat ca principalul sau obiectiv in cadrul acestei comisii va fi analizarea si sprijinirea punerii in practica a Programului de redresare economica a Televiziunii publice.

Firea a mai afirmat ca doreste modificarea Legii audiovizualului, in sensul eficientizarii "luptei duse de CNA cu factorii care degradeaza spatiul audiovizual, concomitent cu inlaturarea suspiciunilor de partizanat politic asupra deciziilor Consiliului".

O alta prioritate a lui Sorin Rosca Stanescu este un proiect care "zace undeva, prin sertare", respectiv proiectul privind industria cinematografica.

"Ieri, toti am fost mandri cand am aflat ca Romania a fost pomenita la Globul de Aur. Avem unele dintre cele mai bune studiouri din Europa si aducem prea putini bani prin industria cinematografica bugetului Romaniei si caselor de filme din simplul motiv ca nu avem o asemenea lege care sa creeze inlesnirile necesare, care sunt si in alte state europene, legate de sistemul de taxare si de impozitare in industria cinematografica", a spus acesta.

Senatorul Mihai Ciprian Rogojan a declarat ca intentioneaza sa "grabeasca" mai multe legi referitoare la drepturile de autor, la colectarea si gestionarea banilor catre artisti, interpreti si actori.
El a spus ca legile sunt ambigue, artistii nu stiu ce bani trebuie sa primeasca si cand.

Senatorul Octavian Motoc a mentionat ca, in calitate de membru al Comisiei pentru cultura, va face demersuri pentru sprijinirea presei locale.
"Daca moare presa locala, in special presa scrisa, se pierde foarte mult la nivel cultural", a fost de parere senatorul.

Senatorul Laszlo Attila a sustinut, in interventia sa, necesitatea modificarii Legii publicitatii, astfel incat sa se aloce o cota "obligatorie, rezonabila" pentru promovarea evenimentelor culturale si comunitare.

Senatorul Emil Marius Pascan a aratat ca este necesara o unificare a managementului cultural la nivelul judetelor si ca va propune un proiect de lege in acest sens.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.