Fiecare asigurat ar putea avea propriul cont de sanatate, in care sa fie virati banii pe care ii da pentru serviciile de asistenta medicala, a declarat, joi, medicul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Marius Filip.

"Ceea ce ne-am dorit intotdeauna este crearea contului de sanatate. Fiecare asigurat sa fie individualizat cu banii pe care ii da in acest cont, iar banii sa poata sa urmareasca pacientul oriunde s-ar afla", a spus Marius Filip, la dezbaterea publica a proiectului Contractului cadru pentru acordarea asistentei medicale in perioada 2013-2014.

Potrivit MEDIAFAX, Marius Filip a precizat ca un pacient caruia i-a fost prescrisa o reteta electronica in Bucuresti si-ar putea lua medicamentele din orice oras din tara.

"Avem directiva europeana de libera circulatie a prescriptiei medicale si in tara sunt limitat. Trebuie sa ne adaptam, mai ales ca in ceea ce priveste reteta electronica au aparut deja solicitari de colaborare si de preluare a acestui model din Bulgaria si Ungaria", a mai spus medicul sef al CNAS.

El a adaugat ca aceasta reglementare trebuie facuta prin lege, dar si prin modificarea altor acte normative adiacente.

"Nu este vorba de o singura lege, ci de modificarea legislatiei adiacente", a mai spus Filip.

De asemenea, reteta clasica autocopianta dispare de la 1 ianuarie 2013, iar varianta pentru medicii care nu au legatura la internet sau care au probleme cu acesta este prescrierea offline, a declarat Marius Filip.

"Avem o solutie pentru situatiile in care nu exista legatura la internet sau sunt probleme cu internetul, respectiv varianta offline. Nu s-a gandit nimeni la ea, este folosita doar de trei si ceva la suta dintre prescriptori", a spus medicul sef al CNAS.

Marius Filip a adaugat ca de la 1 ianuarie 2013 medicii vor prescrie in sistem online si varianta de rezerva va fi aceea offline.

El a precizat ca pentru pregatirea introducerii sistemului de prescriere electronica au fost alocate fonduri europene in valoare de opt milioane de euro, de aceea nu poate fi amanata introducerea acesteia.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Medicul sef al CNAS a mai spus ca perioada de acomodare la noul sistem expira la inceputul anului viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.