Deficitul in sistemul sanatatii este de 700 de milioane de lei, in privinta creditelor asumate de spitale, scrie MEDIAFAX.

Ordonanta de urgenta care prevede ca ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, in limita prevederilor bugetare aprobate, numai dupa plata datoriilor, va fi analizata de MS, dupa ce spitalele au anuntat blocarea activitatii, deficitul in sistem fiind de 700 de milioane de lei.

Guvernul a emis, in 1 septembrie, Ordonanta de urgenta nr. 47 pentru modificarea si completarea unor acte normative si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicata in Monitorul Oficial la 6 septembrie, care prevede ca "ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, in limita prevederilor bugetare aprobate, numai dupa stingerea platilor restante inregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din executia anului curent, cu exceptia celor provenite din neacordarea sumelor cuvenite conform contractelor de finantare a proiectelor derulate prin programe nationale".

Ordonanta vizeaza si spitalele, care oricum au datorii mari, deficitul bugetar din sistemul sanitar, anuntat de premierul Victor Ponta, fiind de de 700 de milioane de lei in functionarea spitalelor, situatie care pune unitatile sanitare in situatia de a fi inchise, dupa cum spun managerii de spitale.

In acest context, managerul Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitala, prof. dr. Dan Enescu, a trimis sefilor de sectie, in 10 octombrie, o nota prin care ii informeaza despre respectiva ordonanta, atragandu-le atentia asupra faptului ca spitalul este intr-o situatie extrem de dificila privind executia bugetara pe anul in curs.

De aceea, se arata in nota, se impune ca toti conducatorii de sectiei si salariatii sa ia masurile necesare pentru utilizarea cat mai rationala, eficienta, prudenta si echilibrata a resurselor materiale si, implicit, a celor financiare. In acest context, fiecare sef de sectie va cere angajarea unor cheltuieli in limita fondurilor disponibile. Mai mult, fiecare sef de sectie va aproba cu maxima rigurozitate internarea pacientilor in sectie, cu respectarea criteriilor de internare specifice, a mai spus Enescu, semnatarul notei.

Citeste si:
Percheziții DNA la Administrația Spitalelor București. Ancheta...
Percheziții DNA la...

Ministerul Sanatatii evalueaza, deocamdata, impactul ordonantei asupra spitalelor.

"Vom analiza impactul ordonantei de urgenta asupra spitalelor si solutiile care se pot gasi in cazul in care exista riscul blocarii activitatii unitatilor sanitare. Spitalul «Grigore Alexandrescu» va primi trei milioane de lei pana la rectificarea bugetara", a declarat subsecretarul de stat Raed Arafat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.