DNA a oferit presei un bilant al activitatii sale in ultimii sase ani.

"Rezultatele activitatii in perioada august 2005 – octombrie 2012 arata ca DNA a devenit o institutie cu o experienta consolidata in combaterea coruptiei la nivel mare si mediu", se arata in comunicatul DNA.

Calitatea actelor de urmarire penala si validitatea probatoriilor intocmite de procurorii anticoruptie a fost confirmata de instantele de judecata prin decizii definitive de condamnare a 90 % din persoanele trimise in judecata.

Concret, in perioada august 2005 - 1 octombrie 2012, aproximativ 1.500 de persoane au fost condamnate definitiv pentru fapte de coruptie, asociere, asimilate sau in legatura cu faptele de coruptie.

Cu referire la deciziile definitive de condamnare, se constata o schimbare de ritm din 2011 pana in prezent, in sensul ca, in mai putin de doi ani, numarul persoanelor condamnate definitiv in dosare de coruptie l-a depasit simtitor pe cel aferent celor cinci ani precedenti, insumati, respectiv perioada 2006 - 2010. De asemenea, in ultimii doi ani, 33 % sunt decizii de condamnare cu detentie.

Astfel, in primele noua luni ale lui 2012, instantele au condamnat definitiv un numar aproape dublu de persoane fata de anul precedent (552) situatie ce o repeta pe cea inregistrata in anul 2011 (298 persoane condamnate) comparativ cu anul 2010 (154 persoane condamnate).

Aceeasi dinamica s-a inregistrat si in cazul persoanelor cu functii importante condamnate definitiv pentru fapte de coruptie : din 11 demnitari, sapte au fost condamnati definitiv in cursul anului 2012.

Au fost condamnati definitiv:

  • 26 de primari, viceprimari si subprefecti,
  • 6 membri de consilii judetene,
  • 24 de magistrati,
  • 164 de ofiteri de politie,
  • 50 de directori de companii nationale si institutii publice,
  • 60 de persoane din cadrul institutiilor cu atributii de control (Garda Financiara, ANAF, AVAS, ITM, Administratii financiare etc.).

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.