Detasamentul "Alfa" al Fortelor Aeriene ale Romaniei, desemnat sa participe la misiunea Althea a Uniunii Europene, a decolat ieri de la Baza Aeriana Otopeni, indreptandu-se spre Bosnia. Detasamentul este format din 40 de militari, cu patru elicoptere multirol IAR 330 Puma - Socat, care vor ramane in Bosnia cel putin sase luni. Tot ieri au decolat de la Otopeni si doua avioane (un C 130 Hercules si un AN 26) care vor transporta materiale necesare contingentului romanesc din Bosnia, dupa care vor reveni la Bucuresti. Actiunea care a inceput ieri are o semnificatie speciala, intrucat este prima misiune internationala de lupta la care participa, dupa cel de-al doilea razboi mondial, Fortele Aeriene ale Romaniei. Totusi, militarii detasamentului "Alfa" vor avea in principal activitati pasnice - transporturi de tehnica si de personal, recunoastere aeriana, cautare-salvare si evacuare medicala.

Din acest motiv, elicopterele trimise in Bosnia nu au la bord rachete, ci doar tunuri de calibrul 20 de milimetri, pentru autoaparare. Tot in scop defensiv, elicopterele dispun si de "capcane termice" - proiectile care pot fi lansate pentru a deruta sistemele de ghidare ale rachetelor inamice -, dar pilotii romani spera sa nu aiba nevoie de ele. Ca masura suplimentara de protectie, la Baza Aeriana 90 s-a oficiat ieri si o slujba religioasa, in cursul careia preotii au aruncat pe elicoptere cu apa sfintita si le-au urat aviatorilor "sa aveti parte de tot atatea aterizari cu bine, cate decolari veti face".

Pe timpul participarii la misiunea din Bosnia, componentii detasamentului "Alfa" vor primi, pe langa salariul de baza, o diurna de 40 de dolari (pentru ofiteri), respectiv 35 de dolari (pentru maistri militari). Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, gen. Gheorghe Catrina, ne-a declarat ca militarii detasamentului "Alfa", proveniti de la Baza Aeriana Titu, nu au fost selectionati prin concurs, cum se procedeaza la alte misiuni internationale, ci au fost stabiliti pe baza rezultatelor obtinute dupa o pregatire specifica de aproape sase luni: "Programul de pregatire este foarte complicat, am consumat foarte multe resurse si timp pentru a-i aduce, de exemplu, sa poata sa foloseasca sistemele de zbor pe timp de noapte.

Si n-am putut sa-i aducem pe toti la nivelul asta! Nu putem trimite un pilot care spune "Imi pare rau, nu pot sa fac misiunea asta ca e prea nor, e prea redusa vizibilitatea". Am impus criterii foarte dure. Nivelul de pregatire este decisiv". Pentru a marca evenimentul de ieri, la Otopeni a fost prezent si ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, insotit de seful Statului Major General, gen. Eugen Badalan. Ofiterii i-au prezentat noului ministru elicopterul Puma - Socat si i-au promis ca va zbura si el, candva, intr-o asemenea aeronava. Ministrul n-a parut prea incantat, dar seful Statului Major General, gen. Eugen Badalan, i-a atras atentia ca "la trei luni de la inceperea unei misiuni externe, noi obisnuim sa mergem acolo". "Bine, atunci vom merge!", a spus ministrul Atanasiu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.