Prietenosi, intelectuali si deschisi. Asa se vad romanii in oglinda. Prin aceiasi ochi, sintem prea toleranti cu romii, chiar daca ii depreciem si nu ne consideram responsabili pentru situatia lor dezavantajata.

In cadrul campaniei "Deceniul de Incluziune a Romilor", Open Society Institute si Banca Mondiala au pus la cale si o cercetare calitativa care sa ia pulsul divergentelor dintre minoritatea etnica in cauza si majoritari. Studiul urmeaza sa fie finalizat in februarie si implica opt tari: Bulgaria, Croatia, Cehia, Macedonia, Serbia si Muntenegru, Slovacia, Ungaria si nu in ultimul rind Romania. Fiecare natiune a contribuit cu opt focus grupuri, dintre care trei erau formate din romi.

Ii includem de-i excludem

Per total, rezultatele cercetarii sint pesimiste. Si majoritarii, si minoritarii explica divergentele dintre ei dind vina pe guverne. Romii sint definiti ca necinstiti, agresivi, neigienici, lipsiti de etica muncii, dar si someri, needucati si inclinati catre comiterea de delicte. Majoritarii o tin una si buna ca opiniile lor nu se datoreaza vreunei prejudecati sau alteia, ci caracteristicilor si comportamentului romilor. Mai mult, ei, si nu autohtonii, sint responsabili pentru propria lor situatie dezavantajata.

Pe-un picior de rai, pe-o gura de malai

Studiul a relevat si faptul ca romii sint tematori apropo de campaniile organizate pentru a-i ajuta, tocmai pentru ca investirea de fonduri in acest scop n-ar face decit sa creasca ostilitatea majoritarilor. Un paradox cu care se confrunta comunitatea roma este lipsa reprezentativitatii liderilor. Respondentii minoritari s-au exprimat cinic in legatura cu conducatorii de la nivel national ai acestei etnii, pe care ii suspecteaza de coruptie si de incompetenta.

Conform studiului, romanii se singularizeaza prin citeva atitudini. De pilda, non-romii isi califica tara drept foarte toleranta in privinta minoritatilor, exprimindu-si chiar convingerea ca in trecut ne-am distins printr-un exces de toleranta. Romanii se descriu ca o natiune care "este cea mai conviviala din Europa", prietenoasa si deschisa, remarcindu-se prin intelectualitate, dar si prin lipsa de simt practic. Totodata, autohtonii s-au caracterizat prin refuzul de a-i privi pe romi ca pe o minoritate omogena. "Exista romi si romi, nu toti sint la fel", declara un respondent. Cu toate acestea, chiar si cei mai toleranti romani sint de parere ca minoritarii isi merita soarta, fiind mult prea pasivi cind e vorba sa isi imbunatateasca situatia. Ceea ce ii ingrijoreaza pe majoritari este soarta copiilor romi, indiferent de atitudinea pe care o au fata de parinti. "Chit ca sint romi, tot copii sint", puncteaza unul dintre romanii intervievati.

Coabitare cu scintei

"De ce sa am eu aceasta responsabilitate (de a-i ajuta pe romi - n.r.) cind nu pot sa-mi imbunatatesc nici propria viata?", se vaita unul dintre respondentii romani. Suspiciunea fata de programele "preferentiale" este generalizata in toate tarile care au facut subiectul studiului.

Cetatenii se impotrivesc alocarii de fonduri speciale pentru romi, subliniind faptul ca exista si alte categorii nevoiase ale populatiei care merita o investitie, doua. De altfel, o majoritate substantiala a celor intervievati refuza sa accepte ideea ca discriminarea romilor este o problema reala in societate.

Cu toate ca mare parte dintre autohtoni vorbesc in termeni pozitivi despre interactiunile cu romi, ei pierd din vedere aceste relatii individuale cind vine vorba sa descrie minoritatea in ansamblul ei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.