Romania si alte 12 state NATO vor cheltui trei miliarde de euro pentru a achizitiona si a opera in comun cinci avioane fara pilot concepute de americani.

Romania face parte din grupul tarilor din cadrul NATO care s-au hotarat sa achizitioneze cinci vehicule aeriene fara pilot (drone) impreuna cu centrul de comanda si control.

"13 state, printre care si Romania, au aderat la programul AGS, Alliance Ground Supervision ceea ce inseamna o structura militara de cinci avioane fara pilot, care vor fi, functie de nevoile celor 13 state, la dispozitie pentru culegere de informatii terestre. Romania dispune de un sistem de drone in momentul de fata, pe care l-a utilizat si in Irak si in Afganistan, dar noua generatie de avioane fara pilot este mult mai performanta. Si atunci, decat sa-si cumpere fiecare stat mijloacele pentru aceste facilitati, mai bine ne unim toti si platim cat utilizam", a declarat seful statului, scrie realitatea.

"Astazi, a fost semnat un contract privind achizitionarea a cinci drone fara munitie care le va da posibilitatea comandantilor nostri sa identifice amenintari, sa identifice tinte sau sa vada ce se intampla la orizont, in orice moment", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, potrivit adevarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.